03. avg 2022.

List „Informer“ novčano kažnjen zbog neistina o Vojinu Rakiću: Objavljivao laži o njegovom porodičnom životu, karijeri i statusu

Apelacioni sud u Beogradu doneo je pravosnažnu presudu na osnovu tužbe profesora Vojina Rakića protiv lista „Informer”, kažnjavajući taj tabliod novčanom kaznom, uz obavezu da u narednom izdanju objavi deo presude koju je sud precizirao, saopštio je danas pokret Novi 6. oktobar.

U presudi su navodi da je “Informer” objavio veći broj neistina o Vojinu Rakiću, uključujući neistine o njegovom porodičnom životu, karijeri, kao i statusu u UNESKO katedri za bioetiku sa namerom njegove da ga diskredituje.

„Podsećamo da je krajem 2020. godine vođena orkestrirana kampanja protiv Vojina Rakića, kako u medijima bliskim vlastima tako i od strane Aleksandra Vučića lično na konfereciji za medije u Briselu, a posebno u vezi sa tim da se Rakić „lažno predstavlja“ kao šef Uprave za Evropu UNESKO katedre za bioetiku“, naveli su iz pokreta.

Sud je po ko zna koji put utvrdio da se profesor Rakić istinito predstavljao, a dva puta je to pravosnažno potvrdio i Apelacioni sud, naglašeno je u saopštenju tog pokreta.

Povod kampanje protiv Rakića bila je kritika koju je on iznosio u vezi sa protivpandemijskim merama vlasti u Srbiji, dvostrukim evidencijama o licima preminulim od kovid-19, kao i odrugim načinima krivotvorenja podataka o zaraženima i umrlima.

Rakić je bio prvi koji je objavio podatke UNESKO Katedre, urađene na osnovu komparativne analize Srbije i drugih država, zaključivši da je Srbija jedina analizirana zemlja u kojoj je jedan broj protivpandemijskih mera uveden isključivo radi učvršćivanja autokratske vladavine.

“Informer” je u članku, o kome je doneta pravosnažna presuda, citirao funkcionera Vladimira Orlića i analitičara Dejana Vuka Stankovića, i to „radi potvrđivanja neistina koje je iznosio o Vojinu Rakiću“, navodi u saopštenju pokret Novi 6. oktobar.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend