28. mar 2018.

Medijametar: Vučić sa 673 pojavljivanja najzastupljeniji u štampi

Aleksandar Vučić je sa 673 pojavljivanja najzastupljeniji akter u štampanim medijima, a slede Ana Brnabić sa 193 i Ivica Dačić sa 189 tekstova na naslovnim stranama, izjavila je danas metodolog istraživanja Medijametra Danica Laban.

Laban je, predstavljajući analizu naslovnih strana sedam štampanih listova od oktobra do decembra 2017, rekla da su mediji u skoro 95 odsto tekstova o Vladi Srbije i predsedniku Republike pisali u neutralnom kontekstu.

Medijametar je analizirao naslovne strane sedam dnevnih listova u Srbiji: Politika, Večernje Novosti, Blic, Danas, Kurir, Alo i Informer, a urađena je i analiza nedeljnika Vreme, NIN, Novi Magazin, Nedeljnik i Pečat.

Najveći broj pozitivno i negativno vrednosno konotiranih tekstova u dnevnim listovima je napisan o Aleksandru Vučiću, predočila je Laban i dodala da je list Danas najviše kritički pisao o Vučiću, a da je najviše pozitivnih tekstova o predsedniku Reublike objavljen u listu Alo.

Laban je rekla i da su od opozicionih političara na naslovnim stranama najprisutniji bili Saša Janković, Dragan Đlas i Vuk Jeremić.

„Saša Janković je bio prisutan u 201 tekstu, Dragan Đilas u 133 i Vuk Jeremić u 122 teksta“, dodala je Laban i navela da je Janković u 45 tekstova prikazan u negativnom kontekstu, a Đilas u 38.

Laban je ukazala da su od oktobra do decembra 2017. na naslovnim stranama dnevnih listova obavljena ukupno 924 teksta o ubistvu Jelene Marjanović.

Uglavnom se pisalo na osnovu informacija iz istrage, ukazala je Laban i dodala da su se tom temom najviše bavili listovi Alo i Informer.

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković je ocenio da u nedeljnim listovima ne postoje teme koje su isključene i da je u njima moguće kritički osporiti poteze i vlasti i opozicije.

Prema Vuku Stankoviću, u domenu štampanog novinarstva „na faktičkom nivou postoji sloboda izražavanja“.

On smatra da autori Medijametra isključivo vode računa o činjenicama i da su neosnovano izloženi kritici na društvenim mrežama.

To što pojedinima ne odgovaraju rezultati istraživanja nije naš problem, istakao je Vuk Stanković.

Urednik izdanja Medijametra Velimir Ćurguz Kazimir je izrazio uverenje da će analize naslovnih stranica štampanih medija u Srbiji koje je izradio Medijametar koristiti oni kojima je stalo do profesionalizma.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend