07. apr 2024.

Medijsko lešinarenje ne prestaje: Nastavlja se hajka protiv majke, tvrdnje o nasilnoj smrti i pre obdukcije

Savet za štampu poziva sve novinare i urednike da prestanu sa "skandaloznim, senzacionalističkim, uznemirujućim i sramotnim izveštavanjem" o smrti dvogodišnje Danke Ilić. Da li su poslušali? Nisu.

Da je dvogodišnja devojčica ubijena – saopštili su pre policije, da je ubijena nasilnim putem, to pišu pre obdukcije tela za kojim se još traga. Jer tako rade medijski lešinari.

„Dobićemo i potvrdu iz policije, pouzdano ovo saznajemo. Devojčica je bila živa, jedan od njih je… teško mi je ovo da kažem“, rekao je glavni i odgovorni urednik Informera Dragan J. Vučićević.

Teško je bilo glavnom uredniku Informera da kaže, ali je ipak rekao, pa je jezive detalje smrti ponovio više desetina puta tokom uključenja u program sopstvene televizije. Tako raste gledanost, a tabloidnim i senzacionalističkim naslovima, s druge strane, raste čitanost.

„Sve što je moglo da bude prekršeno, prekršeno je u ovom slučaju“, istakla je Tamara Skrozza iz Saveta za štampu.

Kršenje svih novinarskih pravila počelo je ni 24 sata pošto je dvogodišnje dete nestalo. Na ženu čije je dete nestalo krenula je hajka.

„Hajka na majku nije ni sada prestala. Ako pogledate mreže, sada majku krive kako je mogla da ostavi dete da ono odluta na put. I ona je loša majka i da je ona bila bolja majka ne bi se to dogodilo. Dakle, majka je postavljena kao krivac od prvog dana“, dodala je Skrozza.

Zašto je javnost imala potrebu da u porodici nađe krivca? Osim neodgovornih medija koji su time hranili gladnu publiku – postoji i sociološko objašnjenje.

„Pa vi pokušavate da pronađete najlogičnije rešenje koje će na neki način vama povratiti osećaj kontrole, jer ako vi kažete, aha majka je kriva ili otac je kriv, onda je vaše dete bezbedno jer vi znate da ste dobar roditelj i da nikada ne biste naudili sopstvenom detetu“, pojašnjava profesor Filozofskog fakulteta i sociolog Dalibor Petrović.

„Moje lično mišljenje, imam pravo da razmišljam, nemam dokaze, ja mislim da otac i majka moraju da se stave na poligraf i da moraju ozbiljno da se preispitaju i da je ključ u ovoj priči u ocu i majci i da oni jako dobro znaju šta se tu zbilo. Dete od dve godine, izvinite molim vas, moje dete ima pet godina, pa malo ako ode ja se izbezumim i imam nervni napad kad je ne vidim 20 sekundi, dajte molim vas, da ode dete od pet godina a da majka i otac ne znaju gde je – to je naučna fantastika“, govorila je voditeljka jutarnjeg programa Pinka Jovana Jeremić.

I šta danas kada znamo da nije naučna fantastika? E, danas na televiziji iInformer gostuje načelnik UKP-a i tamo iznosi gnusne detalje zločina.

„Policija ne daje informacije u cilju istrage, neće da daje informacije da se ne bi širile dezinformacije, a onda vi vidite pripadnika policije koji na jednoj režimskoj televiziji gostuje u emisiji i to čitav sat, kaže poslanica NPS i bivša pukovnica MUP Srbije Slavica Radovanović.

I onda vidite da su svi apeli na medije uzaludni, jer informacije koje iznose pre policije, po svemu sudeći, dobijaju upravo od policije.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend