02. apr 2021.

Međunarodni dan provere činjenica: Pouzdane informacije nikada nisu bile važnije

Danas se obeleževa Međunarodni dan provere činjenica pod sloganom “Fekt-čeking spašava živote” kako bi se ukazalo na značaj istinitih i proverenih informacija u moru lažnih vesti i dezinformacija. Inicijativu za obeležavanje ovog dana pokrenula je pre pet godina Međunarodna mreža fektčekera (International Fact-Checking Network - IFCN), čiji je portal Istinomer član.

Erozija poverenja javnosti u medije ubrzala se sa pandemijom korona virusa i postalo je jasno koliko su za javni interes važne pouzdane i relevantne informacije. Samo u okviru Coronavirus Facts alijanse koju je osnovala Međunarodna mreža fekt-čekera, koju čini 100 organizacija (uključujući i Istinomer), razotkriveno je više od 12 hiljada dezinformacija. Novinari Istinomera su od početka pandemije proverili preko 200 izjava javnih zvaničnika i političara, kao i objava na društvenim mrežama kako bi čitaocima omogućili pristup proverenim i tačnim informacijama.

Koliko je provera činjenica i borba protiv lažnih vesti i dezinformacija važna, a posebno u kriznoj situaciji kao što je pandemija praćena infodemijom, prepoznala je i norveška narodna poslanica Trine Skei Grande koja je Međunarodnu mrežu fektčekera (IFCN) nominovala za Nobelovu nagradu za mir.

Inače, od osnivanja 2015. godine, IFCN, koji danas okuplja 79 organizacija iz 51 države sveta, radi na promociji visokih standarda u proveri činjenica i zalaže se za pouzdane i tačne informacije u svim medijima. IFCN, na osnovu Kodeksa principa za fekt-čekere, svake godine evaluira kvalitet rada svojih članica.

Istinomer, prvi fekt-čeking portal u Srbiji i regionu deo je IFCN od 2017. godine. Od početka rada novinari Istinomera su objavili više od 7 hiljada tekstova u kojima su proveravali izjave i podatke koje su iznosili javni funkcionera i ukazivali na netačne ili neistinite informacije. Istinomer je dobitnik nagrade za inovacije u oblasti fekt-čekinga za ekstenziju “Proveri me!”, koju dodeljuje Facebook Journalism Project i Međunarodna mreža fektčekera (IFCN).

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend