28. sep 2019.

NDMBGD: Otvoreno pismo glavnim urednicima najvećih kontrolisanih medija u Srbiji

Otvoreno pismo inicijative Ne davimo Beograd prenosimo u celosti.

Poštovani/e,

Obraćam vam se u ime inicijative Ne davimo Beograd, a povodom objavljivanja “Deklaracije o bojkotu izbora: Borba za slobodnu i demokratsku Srbiju”, koju vam šaljemo u prilogu.

“Deklaracija o bojkotu izbora: Borba za slobodnu i demokratsku Srbiju” je dokument kojim je inicijativa Ne davimo Beograd predstavila plan puta do slobodnih i poštenih izbora i izlaska iz krize u kojoj je kriminalna politička elita okupirala našu državu. U njoj se građani i građanke pozivaju da ne učestvuju na lažiranim izborima i da ne ćute dok se preko njihovih ledja prelama nezasita glad za profitom korumpirane političke elite.

Deklaracija opisuje uzroke i posledice potpunog izostanka uslova za fer i slobodne izbore, pa se tako neizostavno bavi i situacijom u medijima koje ocenjujemo delom kao neslobodne, delom kontrolisane, a delom kao direktno zloupotrebljene od strane vlasti i stavljene u službu blaćenja, pretnji i pritisaka onih koji se usude da javno iskažu neslaganje sa potezima vlasti.

Pitanje poštenih izbora, slobodnih medija i mogućnosti javnog iskazivanja neslaganja sa vladajućom elitom, direktno je povezano sa ključnim temama života svakog građanina. Cilj ove borbe, pa tako i njenog prvog koraka u vidu bojkota, je društvo u kojem imamo posao od kog možemo kvalitetno da živimo. Da kada se razbolimo, ima ko da nas leči, da možemo da se školujemo i da za svu decu ima mesta u vrtićima. Da možemo da se prevezemo do posla bez saobraćajnog kolapsa, a da naše reke, obale, kulturno istorijski spomenici služe na ponos svim našim pokolenjima, a ne za zaradu povlašćene elite. Da našim odnosima vlada solidarnost, uvažavanje i podrška, a za sve građane Srbije bez obzira na političku, versku, nacionalnu ili seksualnu pripadnost i orijentaciju ista pravila.

Zato vas pozivamo da “Deklaraciji o bojkotu izbora: Borba za slobodnu i demokratsku Srbiju”, kao i aktivnostima u okviru kampanje bojkota date adekvatnu važnost i odgovarajuće vreme u okviru vašeg programa, odnosno prostor na stranicama vaših listova i na taj način prestanete da budete saučesnici i pomagači onih koji su nam oteli slobodu i državu. Smatramo da ste vi kao glavni urednici, i vaši mediji koji ćute o problemima i mukama građana, dobrim delom odgovorni za ovo stanje, ali u parodiranoj stvarnosti koju živimo, u isto vreme i žrtve korumpirane političke elite Srpske napredne stranke.

Od vas tražimo samo ono što ste po zakonu i etičkom kodeksu novinara Srbije dužni da pružite javnosti. Profesionalno i odgovorno izveštavanje “u cilju unapređivanja vrednosti demokratskog društva, sprečavanja sukoba i očuvanja mira, istinitog, blagovremenog, verodostojnog i potpunog informisanja i omogućavanja slobodnog razvoja ličnosti” kako se to navodi u zakonu o javnom informisanju.

Nadamo se da ćete razumeti svoju ulogu i odgovornost u borbi za slobodnu i demokratsku Srbiju i umesto saučesništva izabrati borbu za javni interes, profesionalnost i stručnu odgovornost.

Pismo je upućeno:

Dragan Bujošević
Generalni direktor Radio televizija Srbije

Nenad Lj. Stefanović
V.d. glavnog i odgovornog urednika Informativnog programa RTS

Predrag Mihailović
Glavni i odgovorni urednik dnevnih novina Blic

Žarko Rakić
V.d. glavnog i odgovornog urednika dnevnih novina Politika

Milorad Vučelić
Glavni i odgovorni urednik dnevnih novina Večernje novosti

Dragan Karadžić
Glavni i odgovorni urednik Televizije O2

Srđan Milovanović
Generalni direktor Prve srpske televizije

Maja Ćorac Ninković
Direktorka Informativnog programa Prve srpske televizije

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend