28. sep 2019.

NDMBGD: Otvoreno pismo glavnim urednicima najvećih kontrolisanih medija u Srbiji

Otvoreno pismo inicijative Ne davimo Beograd prenosimo u celosti.

Poštovani/e,

Obraćam vam se u ime inicijative Ne davimo Beograd, a povodom objavljivanja “Deklaracije o bojkotu izbora: Borba za slobodnu i demokratsku Srbiju”, koju vam šaljemo u prilogu.

“Deklaracija o bojkotu izbora: Borba za slobodnu i demokratsku Srbiju” je dokument kojim je inicijativa Ne davimo Beograd predstavila plan puta do slobodnih i poštenih izbora i izlaska iz krize u kojoj je kriminalna politička elita okupirala našu državu. U njoj se građani i građanke pozivaju da ne učestvuju na lažiranim izborima i da ne ćute dok se preko njihovih ledja prelama nezasita glad za profitom korumpirane političke elite.

Deklaracija opisuje uzroke i posledice potpunog izostanka uslova za fer i slobodne izbore, pa se tako neizostavno bavi i situacijom u medijima koje ocenjujemo delom kao neslobodne, delom kontrolisane, a delom kao direktno zloupotrebljene od strane vlasti i stavljene u službu blaćenja, pretnji i pritisaka onih koji se usude da javno iskažu neslaganje sa potezima vlasti.

Pitanje poštenih izbora, slobodnih medija i mogućnosti javnog iskazivanja neslaganja sa vladajućom elitom, direktno je povezano sa ključnim temama života svakog građanina. Cilj ove borbe, pa tako i njenog prvog koraka u vidu bojkota, je društvo u kojem imamo posao od kog možemo kvalitetno da živimo. Da kada se razbolimo, ima ko da nas leči, da možemo da se školujemo i da za svu decu ima mesta u vrtićima. Da možemo da se prevezemo do posla bez saobraćajnog kolapsa, a da naše reke, obale, kulturno istorijski spomenici služe na ponos svim našim pokolenjima, a ne za zaradu povlašćene elite. Da našim odnosima vlada solidarnost, uvažavanje i podrška, a za sve građane Srbije bez obzira na političku, versku, nacionalnu ili seksualnu pripadnost i orijentaciju ista pravila.

Zato vas pozivamo da “Deklaraciji o bojkotu izbora: Borba za slobodnu i demokratsku Srbiju”, kao i aktivnostima u okviru kampanje bojkota date adekvatnu važnost i odgovarajuće vreme u okviru vašeg programa, odnosno prostor na stranicama vaših listova i na taj način prestanete da budete saučesnici i pomagači onih koji su nam oteli slobodu i državu. Smatramo da ste vi kao glavni urednici, i vaši mediji koji ćute o problemima i mukama građana, dobrim delom odgovorni za ovo stanje, ali u parodiranoj stvarnosti koju živimo, u isto vreme i žrtve korumpirane političke elite Srpske napredne stranke.

Od vas tražimo samo ono što ste po zakonu i etičkom kodeksu novinara Srbije dužni da pružite javnosti. Profesionalno i odgovorno izveštavanje “u cilju unapređivanja vrednosti demokratskog društva, sprečavanja sukoba i očuvanja mira, istinitog, blagovremenog, verodostojnog i potpunog informisanja i omogućavanja slobodnog razvoja ličnosti” kako se to navodi u zakonu o javnom informisanju.

Nadamo se da ćete razumeti svoju ulogu i odgovornost u borbi za slobodnu i demokratsku Srbiju i umesto saučesništva izabrati borbu za javni interes, profesionalnost i stručnu odgovornost.

Pismo je upućeno:

Dragan Bujošević
Generalni direktor Radio televizija Srbije

Nenad Lj. Stefanović
V.d. glavnog i odgovornog urednika Informativnog programa RTS

Predrag Mihailović
Glavni i odgovorni urednik dnevnih novina Blic

Žarko Rakić
V.d. glavnog i odgovornog urednika dnevnih novina Politika

Milorad Vučelić
Glavni i odgovorni urednik dnevnih novina Večernje novosti

Dragan Karadžić
Glavni i odgovorni urednik Televizije O2

Srđan Milovanović
Generalni direktor Prve srpske televizije

Maja Ćorac Ninković
Direktorka Informativnog programa Prve srpske televizije

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend