28. sep 2019.

Da li je konačno potvrđena jedna Informerova vest?

Četrnaest novih F-16 aviona, deset milijardi dolara za infrastrukturne projekte, brži ulazak u EU - sve ovo, kako Informer tvrdi, dobiće Srbija ukoliko prizna nezavisnost Kosova. Kažu i da su dobili potvrdu svojih pisanja jer je američki general Ben Hodžis to rekao u razgovoru za Glas Amerike. Da li je baš tako? Nije.

Izvorni članak je objavljen 27.09.2019. (Informer)

„General Ben Hodžis potvrdio pisanje Informera! Istina je, SAD nude Srbiji za KiM milijarde i avione“, vrišti naslov u štampanom izdanju Informera.

„Sjedinjene Američke Države i Evropska Unija spremaju sveobuhvatan ekonomski i investicioni paket za Srbiju kako bi se podstaklo brzo nalaženje rešenja za Kosovo. Ovo kaže američki general Ben Hodžis koji potvrđuje pisanje Informera da je Vašington spremio plan kompenzacije Srbiji za priznavanje lažne države“, počinje Informer tekst u kojem tvrdi da je američki general Ben Hodžis rekao za Glas Amerike da su SAD spremile investicioni paket za Srbiju ukoliko prizna nezavisnost Kosova.

U tekstu Glasa Amerike koji Informer citira ipak nigde se direktno ne navodi da je Informerova tvrdnja potvrđena.

Naime, novinari Glasa Amerike pitali su Hodžisa da li su tačne vesti iz kuloara da Vašington priprema određene ekonomske aranžmane i za Srbiju i za Kosovo, ali Hodžis nije bio precizan niti je potvrdio Informerove tvrdnje.

„Neophodan je konkretan ekonomski podsticaj koji Vučić i Tači mogu odmah da pruže svojim građanima, kao dokaz da uspešan rasplet spora utire put do boljeg života i višeg standarda. Amerika i Evropa, upravo u tom smislu treba da pruže pomoć. To je uslov da poruke dvojice lidera budu i kredibilne kada narodu obećavaju da put na koji ih kao lideri pozivaju – vodi tome“, rekao je Hodžis.

Dakle, Hodžis jeste rekao da po njegovom mišljenju Amerika i Evropa treba da podrže Srbiju i Kosovo, ali nigde nije precizirano da li bilo kakav plan postoji, niti se razgovaralo o konkretnim merama pomoći.

Ni iz novinarskog pitanja, niti Hodžisovog odgovora ne može se zaključiti o kakvoj se pomoći radi. Takođe, u čitavom tekstu – pa i u delu koji Informer citira – nije bilo reči o kompenzaciji za priznavanje Kosova.

Po srpskim tabloidima ko šta radi, Tramp i Putin rešavaju Kosovo

Kako je Raskrikavanje ranije pisalo, na naslovnicama Kurira, Informera, Srpskog Telegrafa i lista Alo za prvih šest meseci ove godine objavljeno je najmanje 419 lažnih, neutemeljenih ili vesti čije navode nije moguće proveriti. Vrlo često se među ovim vestima nađe i tema Kosova.

Informer na primer vrlo često i vrlo negativno piše o „Šiptarima“ kako nazivaju Albance. Više puta su najavljivali „pakleni plan” kosovskih vlasti da napadnu sever Kosova, koji se nije obistinio. Nije se dogodio ni rat sa Srbijom koji su vrlo često najavljivali, ali ni formiranje Velike Albanije.

Ovaj tabloid je, takođe bez dokaza, tvrdio i da „Šiptari vade organe Srbima usred Prištine“ i da trguju njima, što smo takođe ocenili kao neutemeljeno.

Pisali su i da će ukinuti takse Srbiji – navodno su ih da to urade pritiskali političari poput Angele Merkel („Angela ukida takse, zapretila Šiptarima“) i Donalda Trampa, ali se ni to do danas nije obistinilo.

Nekoliko puta su bili „u panici“, što zbog toga što „Srbi mogu da zauzmu sever za dva sata“, što zbog toga što nam Putin daje „tajno oružje“, a više puta su im svetski političari „delili lekcije“, pa ih je tako Tramp u nekoliko navrata navodno „oduvao“, naredio im da ukinu takse i reše situaciju sa Srbijom. „Oduvao“ ih je i Makron koji im je navodno poručio da „kosovska nezavisnost nije gotova stvar“. Ni ove tvrdnje, kako je Raskrikavanje utvrdilo, nisu tačne.

Informerov stav o Trampu i SAD je inače često ambivalentan i nejasan. Naime, dok je Tramp često predstavljen kao prijatelj Srbije (u nekoliko navrata pišu kako će uskoro doći i ponuditi rešenje za Kosovo, kako uvodi sankcije Albancima itd), dotle se SAD gotovo uvek spominju u negativnom kontekstu – od toga da opozicija sarađuje sa SAD da sruši režim, do toga da ucenjuju Srbiju da prizna Kosovo, da „prizna genocid na Kosovu“, da se „odrekne Rusije“ itd.

Sa druge strane, stav prema Rusiji i Putinu je uvek isti – isključivo pozitivan. Rusija i Putin su u lažnim tvrdnjama na naslovnim stranama predstavljani kao svemogući prijatelji – bez ikakvih dokaza tvrde da nam Putin garantuje da ćemo sačuvati Kosovo, da nam donosi rakete, daje satelite, migove i pancire, poručuje da nismo sami, da niko više ne sme da nas napadne, kao i da bi lično ratovao za Srbe na Kosovu.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend