28. sep 2019.

BBC obrazložio: Voditeljka nije smela da komentariše Trampove izjave

Iz korporacije su saopštili da novinari ne bi trebalo da iznose lične stavove o javnim stvarima, zbog čega je delimično i usvojena žalba protiv Nage Mančeti.

BBC je detaljno obrazložio odluku da usvoji kritike na račun voditeljke Nage Mančeti.

Voditeljka jutarnjeg programa (BBC Brekfast) prekršila je kodeks kritikujući američkog predsednika Donalda Trampa, nakon njegove izjave da četiri političarke „treba da se vrate odakle su došle“, naveli su u saopštenju BBC-a.

Iz ove korporacije dodali su da uređivačka politika kuće ne dozvoljava „novinarima da iznose mišljenja o nečijim individualnim postupcima ili motivima da nešto urade – u ovom slučaju predsednika Trampa“.

„To je bio razlog da se žalba delimično usvoji. Takve ocene treba publika da donosi“.

Trampovi komentari su „često proglašavani za rasističke i mi smo o tome iscrpno izveštavali“.

Ipak, kako se navodi u saopštenju, komentarisanjem Trampovih „mogućih poteza“ i „potencijalnih posledica“ njegove izjave, Mančeti je otišla preko onog što joj „kodeks dozvoljava“.

„Novinari ne bi trebalo da iznose mišljenja o javnim pitanjima“, dodaju.

Objavljen je i transkript emisije od 17. jula.

Mančeti je tada, sporne komentare iznela posle intervjua sa Trampovim pristalicom.

U razgovoru sa voditeljem Denom Vokerom u studiju, koji se usledio, rekla je da „svaki put kada su njoj govorili (`vrati se kući`), kao ženi druge boje kože, to se uklapalo u rasizam“.

„Nikoga ne optužujem ovde, ali znate šta znači određena fraza“.

Kada je korporacija prihvatila žalbu na njen račun, stizala su joj pisma podrške.

Lider laburista Džeremi Korbin opisao je odluku BBC kao „zapanjujuću“.

Na Tviteru je napisao da je Naga Mančeti iznela činjenicu i da je govorila a sopsotvenom iskustvu sa rasizmom, što ne može biti suprotno bilo kojoj uređivačkoj politici.

U saopštenju BBC ističe da zbog principa nepristrasnosti, „novinari ne moraju da ostanu neutralni po svim pitanjima, posebno onim koja su u suprotnosti sa osnovnim demokratskim vrednostima. Predsednikove izjave širom političkog spektra ocenjene su kao rasističke“.

„Kolega je podstakao Mančeti da govori o tome i ona je imala legitimni, lični stav prema toj temi, na osnovu sopstvenog iskustva i opšte upotrebe te fraze“, navode.

„Ali je očigledno da je Mančeti, uprkos ogradi da `nije tu da daje sopstveno mišljenje` direktno komentarisala i kritički se odnosila prema motivima i potencijalnim posledicama predsednikove izjave, što nije legitimno u diskusiji. To je protivno uređivačkoj politici i zato se žalba usvaja“.

BBC portparolka izjavila je da Mančeti nije bila dostupna za komentar.

Na kraju se ističe da će svi dalje potezi prema Mančeti, ako ih bude, biti objavljeni i objašnjeni, zaključuje BBC.

Izvor: BBC News na srpskom

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend