10. jun 2020.

NIN: Suđenje Darku Šariću pratili neobični medijski izveštaji sa slikom iz MUP-a zamenika tužioca

Suđenje Darku Šariću i njegovoj grupi za pranje novca, osim već uobičajenog odlaganja, poslednji put 29. maja, pratili su i neobični medijski izveštaji sa fotografijom iz elektronske evidencije Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) nadležnog zamenika tužioca za organizovani kriminal Saše Ivanića, piše novi broj NIN-a.

U glavnom dnevniku televizije Pink, kako navodi NIN, osim izjava advokata optuženih, koji su tražili izuzeće tužioca Ivanića, objavljena je njegova fotografija iz evidencije MUP-a gde se nalaze podaci i fotografije svih državljana Srbije.

„Još 2014. fotografija tužioca Ivanića, koji vodi postupak protiv Šarića i za trgovinu 5,7 tona kokaina, pojavila se na jednom opskurnom sajtu, koji je podržavao optužene“, navodi NIN.

Tadašnji poverenik za informacije Rodoljub Šabić je utvrdio da je neko iz Bezbednosno informativne agencije (BIA) uzeo je fotografiju tužioca iz evidencije MUP-a, koja je završila na pomenutom sajtu.

U BIA su tvrdili da istu karticu za pristup evidenciji MUP-a koristi više pripadnika tajne službe pa ne znaju ko ju je zloupotrebio.

„Kancelarija poverenika tada je podnela krivičnu prijavu protiv nepoznatog počinioca iz BIA, ali se po njoj do danas nije postupalo. Šest godina kasnije ista fotografija tužioca je objavljena u glavnom dnevniku televizije sa nacionalnom frekvencijom, iako je za zloupotrebu ličnih podataka zaprećena kazna i do tri godine zatvora“, piše NIN.

Autori pamfleta sa sajta, stoji u tekstu, gostuju na televiziji Pink kao „istraživački novinari“.

Suđenje za pranje novca Šariću i njegovoj grupi je odloženo prošle godine 23 puta zaredom, uglavnom zbog odbrane.

„I suđenje za šverc kokaina ovoj grupi jedino nije završeno u Srbiji. Postupci su sa osuđujućim presudama davno okončani u Urugvaju, Italiji, Španiji i Sloveniji. U Srbiji su sa dolaskom nove vlasti smenjeni svi koji su učestvovali u istrazi protiv Šarića, u BIA, MUP, čak i istražni sudija, pa je jedino preostao tužilac Ivanić“, navodi se u tekstu NIN-a.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend