24. jul 2017.

Njuz: Autor humoreske „Vojko i Savle“ ne može da veruje ko sve danas piše za “Politiku”

Autor humoreske “Vojko i Savle“, koja je Slobodanu Miloševiću poslužila za obračun sa Srpskom akademijom nauka i umetnosti, naveo je u pisanoj izjavi Njuzu da je zaprepašćen kakve sve tekstove i autore danas objavljuje nekada cenjeni list “Politika“.

„Politika“ je do slike nemačkog glumca Andreasa Kaufmana došla gugl pretragom „stariji čovek slike“ / Preuzeto sa njuz.net

Autor “Vojka i Savla“, koji ni danas ne želi da otkrije svoj identitet, navodi da je “Politika“ čak i u vreme objavljivanja njegovog teksta imala kakvu-takvu uređivačku politiku i profesionalne standarde.

– “Politika je pre tačno 30 godina objavila humoresku u kojoj je kompromitovala akademike Gojka Nikoliša i Pavla Savića pomoću podataka iz Državne Bezbednosti, ali mi smo tada afere i različite stavove plasirali sa stilom i uz poštovanje najviših standarda. Izmišljali smo priče, ali nikada nismo izmišljali sagovornike. Nama ne bi mogao da se desi dr Petar Veličković iz Kanade, odnosno Andreas Kaufman, a svakako ne bismo sebi dozvolili početničku grešku korišćenja slika nađenih na Guglu pretragom “Stariji čovek slike“. Ne zato što tada nije bilo Gugla već zato što smo u ovakvim operacijama imali neke granice koje nismo prelazili – objasnio je sagovornik Njuza.

Prema njegovim rečima, “Politika“ hitno mora da se vrati profesionalnim normama u kreiranju afera ako misli da očuva teško stečeni kredibilitet na tom polju.

– Ako sada imamo doktora Veličkovića, šta je sledeće? Da za “Politiku“ počnu da pišu i fiktivni likovi kao što su Aladin, Mala Sirena, Radoš Bajić ili Miroslav Lazanski? – rezignirano je na kraju pisma upitao autor “Vojka i Savla“.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend