28. apr 2022.

Novinarke protiv nasilja: Ohrabrujuće fotografije za medije koje nikog neće povrediti

Umesto stereotipnih fotografija na kojima su muške pesnice u prvom planu, a u pozadini žena koja čuči u ćošku, Novinarke protiv nasilja ponudile su medijima bazu besplatnih fotografija koje mogu da koriste za izveštaje o nasilju prema ženama. Ove fotografije nikoga neće povrediti, tvrdi Marija Janković, jedna od realizatorki ovog pionirskog poduhvata

Jedna od fotografija iz baze (Autorka: Milena Đorđević / Novinarke protiv nasilja)

Ispovesti preživelih i priče o nasilju prema ženama velikim delom obeležile su prethodnu godinu u medijima. Za tekstove o takvim temama nikad nije jednostavno naći adekvatne fotografije, bar u medijima koji poštuju etičke standarde, ne objavljuju fotografije žrtava i ne izveštavaju senzacionalistički.

„Mediji su se našli u problemu kako uopšte ilustrovati te teme”, potvrđuje za Cenzolovku Marija Janković, urednica fotografije u nedeljniku Vreme.

Za grupu Novinarke protiv nasilja prema ženama, Janković je realizovala pionirski poduhvat – bazu sa više od 140 besplatnih fotografija za medije koji izveštavaju o ovoj osetljivoj temi.

Ona smatra da „fotografija i naslov uvek imaju zadatak da nas privuku tekstu”, ali da se u ovim slučajevima „mora paziti na dostojanstvo žrtve i izbegavanje senzacionalizma”.

Fotografije iz baze ne izazivaju traume i deluju ohrabrujuće, za razliku od onih koje su do sada objavljivane. Janković podseća da su te fotografije uglavnom skinute sa društvenih mreža, predstavljaju slike kuća i radnih mesta, kao i da su često stereotipne „na kojima obavezno jedna žena čuči u ćosku, dok se u prvom planu vidi pesnica”.

Korišćenjem fotografija iz baze, mediji nikoga neće povrediti, tvrdi ona.

Novinarke protiv nasilja objašnjavaju da je i vizuelnim sredstvima potrebno poslati poruku o neprihvatljivosti nasilja, kažnjivosti dela, te pokazati solidarnost sa preživelima.

Ideja o bazi došla je iz agencije UNDP, nakon istraživanja „Kako nas žene čitaju”, koje je pokazalo da stereotipno izveštavanje retraumatizuje žene koje su preživele nasilje, kaže Janković. U izradi baze učestvovalo je 12 fotografkinja i ilustratorki.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend