22. okt 2020.

Novinarke protiv nasilja prema ženama: Mediji otkrili identitet žrtve silovanja

Grupa Novinarke protiv nasilja prema ženama izražava negodovanje i razočarenje zbog načina na koji mediji izveštavaju o silovanju J.M. (22).

Foto: Liam Edwards, Unsplash

„Medijskim izveštavanjem o ovom slučaju prekršeni su gotovo svi postulati etičkog izveštavanja na ovu temu“, kaže se u saopštenju Novinarki protiv nasilja nad ženama.

Ova grupa ukazuje da je u medijima identitet žrtve potpuno otkriven, naglašene su njene rodbinske veze sa poznatim ličnostima iz javnog života – mada nisu proverene, izneti su delovi njenog iskaza policiji, a u tekstovima se pojavljuje i izjava njene majke.

Grupa Novinarke protiv nasilja podseća još jednom da Kodeks novinara Srbije, ali i elementarno saosećanje prema žrtvi obavezuju novinare na zaštitu identiteta i poštovanje privatnosti. Kodeks novinara izričit je u tome da od ljudi ne treba uzimati izjave kada su u stanju povišenih emocija, što u ovoj situaciji nesumnjivo jeste slučaj.

„Istovremeno, mediji ovakvim izveštavanjem i isticanjem rodbinskih veza žrtve, od slučaja seksualnog nasilja nad jednom ženom, prave estradnu senzaciju. Time se doprinosi sekundarnoj viktimizaciji i dodatnoj traumatizaciji“, kaže se u saopšttenju ove grupe, koja preporučuje svim medijima da prilikom izveštavanja o nasilju prema ženama konsultuju smernice za izveštavanje na ovu temu, koje se nalaze na linku: rs.undp.org/sr/smernice_za_izvestavanje.

Grupa Novinarke protiv nasilja izradila je “Smernice za medijsko izveštavanje o nasilju prema ženama”, kako bi doprinela poboljšanju kvaliteta izveštavanja o ovoj temi, razrešavanju dilema s kojima se često susreću novinarke i novinari, ali i da se izbegne ili makar umanji nivo traumatizacije žena sa iskustvom nasilja, koja nastaje kao posledica izloženosti javnosti.

Grupa „Novinarke protiv nasilja prema ženama“ osnovana je uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Fonda B92 i čini je preko 30 novinarki iz nacionalnih i lokalnih medija u Srbiji koje se organizovano bore protiv nasilja prema ženama.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend