03. jul 2017.

NUNS: Kurir prekršio Kodeks novinara Srbije

Nezavisno udruženje novinara Srbije upućuje javnu kritiku uredništvu dnevnog lista Kurir zbog grubog kršenja etičkih standarda koji štite integritet i dostojanstvo deteta.

U jučerašnjem izdanju tog tabloida, u kontekstu potresne priče o siromaštvu jedne porodice, na naslovnoj strani Kurira objavljena je i fotografija četvorogodišnjeg dečaka sa svim podacima o njemu i njegovoj porodici. U današnjem Kuriru, u tekstu o humanosti građana koji su pomogli ugroženoj porodici, opet je na naslovnici objavljena fotografija mališana uz potpis “fotografija zbog koje plače cela Srbija”.

Podržavajući pravo Kurira da izveštava o siromaštvu i pojedinačnim socijalnim problemima građana, NUNS ipak ukazuje da su mediji dužni da u takvim pričama, upravo zbog osetljivosti teme, strogo poštuju profesionalne i etičke standarde. U pokušaju da izazovu što veću pažnju, saosećanje i humanost svojih čitalaca, novinari ne bi trebalo da pređu granice profesionalne etike i da koriste nesmotrenost ili nenaviknutost svojih sagovornika na medijsku pažnju. U takvim situacijama, na prava dece mora se obratiti posebna pažnja.

Kodeks novinara Srbije, u tački 5. poglavlja Odgovornost novinara, obavezuje novinara “da poštuje i štiti prava i dostojanstvo dece”, dok u tački 4. Poglavlja o zaštiti privatnosti upozorava na opasnost od otkrivanja identiteta maloletnih lica.

Kurir je, verovatno, dobio saglasnost dečakovih roditelja da objavi njegove fotografije i izjavu “tata, ja sam gladan”, na šta Kodeks obavezuje u tački 6. poglavlja Odnos prema izvorima informisanja, ali se postavlja pitanje da li su time zloupotrebljene emocije ljudi, njihovo neznanje o posledicama povećane medijske pažnje ili nedovoljna sposobnost rasuđivanja zbog teške socijalne drame u kojoj su se našli (tačka 7. istog poglavlja).

NUNS podseća i da je Republika Srbija potpisnica Konvencije o pravima deteta Ujedinjenih nacija čiji član 16. glasi: „Nijedno dete neće biti izloženo proizvoljnom ili nezakonitom mešanju u njegovu privatnost, porodicu, dom…“


Sekretarijat NUNS-a

U Beogradu 03.07.2017.

1 komentar za: “NUNS: Kurir prekršio Kodeks novinara Srbije

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje definisan je Zakonom o javnom informisanju, koji u članu 38. kaže: „Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo“. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.

Send this to a friend