10. maj 2022.

Objavljivanjem slike rahmetli muftije Zukorlića mediji prekršili novinarski kodeks

“Lice preminule osobe, o bilo kome da je reč, jednostavno ne sme da se pojavi u medijima”, rekla je za portal 020 media Tamara Skrozza novinarka i članica Komisije za žalbe Saveta za štampu.

Na društvenim mrežama došlo je do rasprave zbog slike na čijem se sadržaju vidi lice rahmetli muftije Zukorlića navodno pred ukop u selu Orlje, što su pojedini mediji u Sandžaku i internet portali preneli na svojim naslovnim stranama vebsajtova.

U pitanju je sadržaj koji može da uznemiri porodicu i bližnje, ali i ljude koji nisu bili u vezi s preminulim. Takođe, reč je i o kršenju prava na privatnost porodice, kao i o kršenju prava na dostojanstvo preminulog. Mediji moraju da vode računa o kodeksu koji propisuje ova pravila, ali da pre svega izveštava u interesu javnosti. A ova i ovakva fotografija ne spada u taj domen, rekla je Skrozza.

Ona smatra da razlozi objavljivanja ovakvog sadržaja u medijima i internet portalima su “klikovi i senzacija”.

Takav prizor po automatizmu, prirodno, privlači pažnju. Isto kao što bi telo preminulog čoveka na ulici privuklo prolaznike, iako i sami znaju da je to neprimereno. Dakle, cilj je bio senzacionalizam, ili tzv “klikabilnost”.

Ovakav slučaj svakako predstavlja ozbiljno kršenje profesionalnih standarda i vrlo težak “faul” u etičkom smislu, kaže za 020 media Tamara Skroza.

Građanski aktivista Teo Taraniš takođe smatra da ovakvom sadržaju nije mesto na društvenim mrežama i da je kao takav uznemirio javnost.

Smatram da je objavljivanje takvog sadržaja bilo neprimereno i nepotrebno. Osim uznemiravanja javnosti, taj sadržaj je u suprotnosti sa nekim običajnim normama u lokalnoj zajednici, pa je kao takav predstavljao samo dodatno skandalizovanje celog događaja koji se toga dana odigrao u Novom Pazaru. (Teo Taraniš)

Taraniš se javno putem društvene mreže Facebook obratio sinu rahmetli muftije Zukorlića koji je takođe objavio spornu sliku na društvenim mrežama, pozivom da se ,,prestane sa izlaganjem apsolutno neprimerenog sadržaja.”On kaže da je reakcija publike bila različita jer su pojedini lokalni portali preneli njegovu objavu i da u komentarima su pisale razne pretnje i uvrede što Taraniš smatra da predstavlja i pretnju po njegovu ličnu bezbednost.

Jedan deo je podržao objavljivanje te fotografije, dok je drugi deo negodovao. To nam negde pokazuje da jedan deo javnosti i dalje do kraja ne razume ulogu medija, već očekuje i traži senzaciju pa i po cenu urušavanja svakog novinarskog standarda. I lokalni portali se onda tome prilagođavaju. Vrlo slično tome, i moj lični osvrt na ta dešavanja preneli su neki lokalni portali gde se u komentarima na te vesti mogu pročitati brojne pretnje i uvrede. To na određeni način predstavlja i pretnju po moju ličnu bezbednost. Takav način komunikacije pokazuje da se tu ne radi samo o stavovima neistomišljenika, već da je u pitanju mnogo veći problem napada na slobodu govora i mišljenja. (Teo Taraniš)

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend