17. jun 2017.

Osuđeni kriminalci u medijima zbog istine ili obračuna?

U nedeljniku Ekspres reč je dobio Sreten Jocić, poznatiji kao Joca Amsterdam koji služi kaznu zatvora zbog umešanosti u ubistvo Gorana Marjanovića, čime se nastavlja praksa da se osuđenicima za najteža krivična dela daje prostor u medijima.

Naslovna strana Ekspresa; Foto: Screenshot N1

Šta iz zatvora poručuje i može li se sadržina intervjua svrstati u novinarski tekst?

Ko kome sprema ubistvo i kakva je veza između političara i pojedinih medija za nedeljnik Ekspres iz požarevačke Zabele otkriva Joca Amsterdam, a na kraju priznaje da za svoje tvrdnje nema dokaze.

Na pokušaj da N1 sazna zašto je nedeljnik objavio intervju koji obiluje direktnim optužbama, glavni i odgovorni urednik Ivan Cvejić nije bio dostupan na redakciji poznatom broju telefona, ali je dan ranije na TV Pink objasnio da je reč o ekskluzivitetu, a Sreten Jocić je poznavalac i učesnik mnogih događaja.

„Mislim da imamo neku vrstu novog svetla na neke situacije koje su ostale nedorečene, nezavršene, misteriozne“, kazao je Cvejić 16. juna na TV Pink, a na pitanje novinara da li je svestan da može zbog ovog biti optužen za klevetu, Cvejić je kazao:

„Sasvim sigurno, imali smo i takva pitanja, na neka je odgovorio – jedva čekam“.

Intervju u NUNS-u posmatraju kao obračun države s neistomišljenicima, a predsednik tog udruženja kaže da su u tekstu prekršena sva profesionalna načela, norme i članovi etičkog kodeksa.

„Od sugestivnih pitanja intervjuera, do doušničkih, insajderskih i uglavnom lažnih odgovora intervjuisanih. Imamo priču koja nema blage veze sa novinama, reč je o klasičnoj medijskoj sačekuši, hajci i blaćenju“, kaže Slaviša Lekić.

Neobično je slanje poruka iz zatvora, ugrožavanje svedoka i pojedinih medija, smatra novinar Vuk Cvijić i postavlja pitanje kome je i zašto potrebna ovakva podrška?

„Zanimljivo je da se to dešava u mediju koji se vezuje i za neke druge slučajeve gde je pružana podrška ljudima iz nekadašnje Državne bezbednosti koji su bili optuženi za vrlo teška krivična dela“, kaže Vuk Cvijić, novinar Blica.

Na naslovnici istog nedeljnika se pre godinu dana našao Milorad Ulemek Legija, a uredništvo je tada objašnjavalo da je tekst potraga za istinom i političkom pozadinom ubistva premijera Zorana Đinđića.

Šta se, međutim, nazire u priči Joce Amsterdama?

„Pokušaj zaustavljanja Dragana Đilasa u nenajavljenom pohodu, tj. vraćanju u politiku“, kaže Slaviša Lekić.

Intervju dolazi nedelju dana nakon Đilasove objave ekonomskog programa, a navode o umešanosti u razne afere koje je izneo Joca Amsterdam, Dragan Đilas nije želeo da komentariše.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend