20. dec 2022.

Pokrenut izbor za najmizoginiju izjavu 2022. godine

Akademija ženskog liderstva, grupa Novinarke protiv nasilja prema ženama i inicijativa Otvoreni parlament pokreću izbor za najmizoginiju izjavu 2022. godine.

Građanke i građani Republike Srbije mogu da, do 29.12.2022. godine, glasaju za javno izrečenu izjavu, za koju smatraju da je ostavila najveće posledice i dodatno produbila neravnopravnost i diskriminaciju žena u Srbiji.

Na samom kraju 2022. godine, organizatori podsećaju na mnoge mizogine i seksističke izjave koje su zabeležili mediji i kojima su kršeni pozitivni propisi i javno vređane sve žene u Srbiji.

Smatraju da su seksizam i mizoginija veoma prisutni u javnom govoru u Srbiji i protiv toga se treba zajednički boriti.

Seksizam i mizoginija su naročito opasni kada se pojavljuju u institucijama, medijima i na društvenim mrežama. Predstavljaju prvi vidljivi izraz rodne neravnopravnosti u našem društvu.

Po pravilu su usmereni na žene i devojčice sa idejom njihove diskriminacije. Veoma utiču na mentalno i fizičko zdravlje žena i devojčica.

Protiv mizoginije i seksizma se uvek moramo boriti i tražiti odgovornost za sve one koji ih koriste.

Organizatori podsećaju da je Akademija ženskog liderstva pratila nasilje nad političarkama, aktivistkinjama i drugim ženama uključenim u sprovođenje izbora.

Akademija poziva sve žene angažovane u javnom i političkom životu da prijave svaki oblik nasilja kojem su bile izložene koristeći kontakt formu ili mail prijavinasilje@liderke.org.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend