20. dec 2022.

Poslanica EP pozvala Ilona Maska u Brisel na „javnu otvorenu razmenu mišljenja“

Predsednica Evropskog parlamenta Roberta Mecola poslala je danas pismo vlasniku Tvitera Ilonu Masku i pozvala ga da dođe u Evropski parlament na „javnu otvorenu razmenu mišljenja“ sa poslanicima.

Tviter ima centralnu ulogu u demokratskom životu Evropske unije i omogućava građanski diskurs, zbog čega ne bi trebalo nesvesno da postane katalizator govora mržnje, dezinformacija i mešanja u izbore, navodi se u pismu u koje je Politiko imao uvid.

Mecola je u novembru prihvatila zahtev liberala u Evropskom parlamentu da pozove Maska i tada je navela da je uverena da će on prihvatiti poziv.

Pismo je upućeno nakon što je niz haotičnih i kontroverznih mera, uključujući masovna otpuštanja, suspenziju novinara i promene pravila platforme, izazvao uzbunu u Evropi.

Društvene platforme ne mogu da preokreću politike. Naložio sam timovima Evropske komisije da sprovode zakon EU o sadržaju i Zakon o digitalnim uslugama najkasnije od 1. septembra 2023, napisao je danas na Tviteru evropski komesar za unutrašnje tržište Tijeri Breton.

Iako je Evropska unija usvojila nekoliko zakona o zaštiti privatnosti ljudi na mreži i prisilila društvene platforme da suzbijaju dezinformacije i ilegalne sadržaje, regulatori za sada imaju ograničene mogućnosti da se pozabave rastućim problemima sa društvenim mrežama.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend