11. okt 2023.

Sukob u Izraelu i lažne vesti – X kritikovan zbog Maskovih objava i poplave dezinformacija

Dok se jedan od najvećih sukoba u poslednjih 50 godina odvija pred očima sveta na ulicama i na nebu iznad Izraela, na društvenim mrežama se šire dezinformacije o napadu. Najnoviji rat između Izraela i Hamasa je i test kako platforma X prenosi informacije tokom velikih kriza, a utisak je za sada loš. Vlasnik platforme Ilon Mask lično je preporučio korisnicima da prate naloge koji su poznati po promovisanju lažnih vesti, dezinformacija i neproverenih vesti, ali i po antisemitskim objavama. Istovremeno, verifikovani nalozi koji plaćaju pretplatu šire lažne vesti.

Nedugo nakon što je u subotu, 7. oktobra, počeo još jedan krvavi oružani konflikt između Izraela i Palestinaca, na društvenim mrežama počeli su da se šire obmanjujući snimci, fotografije i informacije.

Način na koji platforma X prenosi informacije o sukobu Izraela i Hamasa je pod lupom nakon pravog potopa lažnih postova, ali i preporuke Ilona Maska korisnicima da se o ratu informišu sa naloga koji su već iznosili lažne tvrdnje ili antisemitske komentare.

„Za praćenje rata u realnom vremenu, @WarMonitors i @sentdefender su dobri“, objavio je Mask, koji na X platformi ima više od 150 miliona pratilaca.

Taj post je pregledan 11 miliona puta za tri sata, pre nego što ga je Mask izbrisao.

Nalozi koje je Mask promovisao poznati su po širenju lažnih vesti i redovno objavljuju pogrešne i neproverene informacije, a samo jedan od ranijih primera bila je lažna vest da je došlo do eksplozije u blizini Pentagona.

Mask je ostavio i svoje odgovore na postove naloga koje je promovisao, od kojih svaki ima više od 600.000 pratilaca, čime je povećao njihovu vidljivost.

Takođe je nastavio da krivi mejnstrim medije, preporučujući korisnicima da umesto tradicionalnim mediijma veruju platformi X.

Međutim, Mask je bio primoran da izbriše tvit koji je preporučivao antisemitski nalog nakon što se suočio sa žestokom reakcijom svojih 159 miliona pratilaca koji su brzo istakli da se na nalogu @WarMonitors reč Jevrejin više puta koristila u lošem kontekstu.

„On je dugo bio i ostao antisemit“, komentarisali su pojedini korisnici.

Mnogo je dokaza da ni sama platforma X nije prošla test. 

Nije potrebno mnogo vremena i skrolovanja da korisnik X, ukoliko na platformi pretražuje Izrael ili Gazu, pronađe sumnjive, teško dokazive ili već opovrgnute informacije.

X, kao i drugi izvori informacija, podložan je glasinama, lažnim tvrdnjama i propagandi tokom velikih sukoba, prirodnih nepogoda ili nesreća.

Istraživači, međutim, ocenjuju da je X postao značajno manje pouzdan otkako je Mask preuzeo kontrolu pre skoro godinu dana.

Mask je ukinuo oznake za verifikaciju proverenih naloga, prestao da označava neke naloge kao vladine i počeo da nagrađuje preglede umesto tačnosti, šaljući novac na račune onih naloga koji privlače veliki angažman.

U prilog tome govori i nedavna studija koju je objavila Evropska komisija, a koja zaključuje da je ruska propaganda o ratu u Ukrajini doprla do više ljudi na platformi X ove godine nego prošle.

Prošle nedelje, Mask je najavio da će promeniti način na koji se članci dele uklanjanjem naslova i promovisanjem samo slika, što će, smatraju stručnjaci, smanjiti saobraćaj na sajtovima sa vestima.

Pojedine nevladine organizacije takođe navode da je na platformi X porastao broj antisemitskih postova otkad ju je kupio Mask.

Poplava dezinformacija 

Video snimak izraelskog vazdušnog napada koji navodno pokazuje odmazdu za subotnji iznenadni napad palestinske grupe Hamas brzo je postao viralan.

„VIDEO: Izraelske vazduhoplovne snage gađaju terorističke mete u Gazi“, navodi se u obmanjujućem naslovu objave koja je podeljena na Fejsbuku i na X, nakon što su se na internetu pojavile vesti o sukobu.

Međutim, snimak koji prikazuje izraelski vazdušni napad na pojas Gaze, zabeležen je 13. maja u gradu blizu severne granice Gaze i već tada objavljen na Jutjubu.

Još jedan video snimak doveo je u zabludu mnoge korisnike društvenih mreža.

Snimak kamiona na autoputu u južnom Izraelu, na kojima se prevoze dva mlaznjaka, pogrešno je prikazan kao evakuacija vazdušnih baza u Izraelu, nakon što je palestinska islamistička grupa Hamas pokrenula iznenadni napad na Izrael.

Neki korisnici su tvrdili da je prikazano kako izraelske odbrambene snage evakuišu vazdušne baze u blizini Gaze, dok su pojedini korisnici naveli da snage Hamasa odvoze izraelske avione.

Taj snimak je, međutim, objavljen još prošlog meseca na Jutjubu, dok je ponovljena verzija snimka pogledana stotine hiljada puta.

Nalog koji je imitirao Jerusalim post objavio je lažnu vest da je izraelski premijer Benjamin Netanjahu odveden u bolnicu, što je objava koja je imala više od 700.000 pregleda.

Brojni nalozi su promovisali lažni dokument u kojem se navodi da je Bela kuća odobrila pomoć od osam milijardi dolara Izraelu.

Drugi su objavili video snimak zgrada koje su se rušile u Siriji u prošlosti i rekli da su u Gazi.

Mnogi od obmanjujuće označenih video snimaka su podelili verifikovani korisnici na X.

U međuvremenu, obe borbene strane su se okrenule društvenim medijima i tehnološkim platformama kako bi se uključile u informacioni rat.

U desetinama postova na X, TikTok-u i Instagramu, izraelski zvanični nalozi na društvenim mrežama osudili su Hamas i više puta izjavljivali: „Mi smo u ratu“.

U jednom video snimku objavljenom na Instagramu i X, Izrael je uporedio Hamas sa ISIS-om.

„Ista ideologija, različita imena“, navodi se u tekstu postavljenom preko snimka navodne otmice.

Mnoge društvene mreže, uključujući ne toliko strogo moderiran X, zabranile su naloge i političare povezane sa Hamasom.

Hamas se potom okrenuo prvenstveno platformi za razmenu poruka Telegram, kako bi distribuirali svoj sadržaj, što je dovelo do ogromnog rasta pratilaca tih naloga.

Hamas je objavio promotivne video snimke, kao i snimke sa terena, na kojima se vidi beskrupulozno nasilje.

Među snimcima koji su kružili u subotu bili su video snimci izraelskih civilnih talaca odvedenih u Gazu.

Drugi navodno pokazuju kako Hamas otvara vatru na izraelske učesnike muzičkog festivala.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend