20. dec 2022.

Demostat: Klasični mediji brzo gube uticaj, objektivnost izveštavanja u problemu

Klasični mediji brzo gube uticaj, posebno kod mlađe populacije, koja ih gotovo više ne uzima u obzir, rečeno je prilikom predstavljanja rezultata istraživanja Istraživačko-izdavačkog centra Demostat, u okviru projekta „Odbrana od dezinformacija“.

Učesnici istraživanja veruju da među građanima svako ima svoju subjektivnu istinu, od koje teško odustaje, pa je objektivnost izveštavanja pred ozbiljnim izazovom, jer je teško ubediti nekoga da je ono što drugi misli možda istina, izjavila je istraživač Ivana Petronijević Terzić.

Prema njenim rečima, građani Srbije smatraju da znaju odakle dolaze dezinformacije i kanale i motive za njihovo plasiranje, ali nisu uvek u mogućnosti da ih prepoznaju.

Građani veruju da su političari najistaknutiji akteri kreiranja dezinformacija, radi skretanja pažnje sa važnih problema i usmeravanja javnog mnjenja ka određenom pitanju kako političarima odgovara, izjavila je Ivana Petronijević Terzić.

Predsednik Atlantskog Saveta Srbije Vladan Živulović je naveo da dezinformacije postoje od kada postoje mediji.

Sa internetom se pojavio veliki broj ljudi koji su dobili mogućnost da razmenjuju znanja, zbog čega je krenuo ogroman broj dezinformacija. Tokom pandemije virusa korona smo postali svedoci koliki broj dezinformacija je uspeo da izazove haos u javnom zdravlju, a rat u Ukrajini je nastavio da sluđuje korisnike društvenih mreža, rekao je Živulović.

On je izjavio da vlade, razne službe i firme pokušavaju da ubede ogromnu masu korisnika u ispravnost onoga što žele da plasiraju, za šta koriste psihijatre, sociologe i antropologe.

Programski direktor Demostata Zoran Panović je ocenio da svako želi da čuje informcije koje odgovaraju njegovom političkom stavu ili ideološkim vrednostima.

Postoji propagandni uticaj sa raznih strana, ali konzumenti traže medije kojima žele da potvrde svoj stav, nezavisno od toga da li je tačan ili pogrešan. Ta atmosfera iskrivljuje objektivnost i realnost, rekao je Panović i najavio da će Demostat pokrenuti inicijativu da se u školski sistem Srbije uvede predmet „Medijska pismenost“.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend