27. jan 2022.

Ponoš na meti prljave hajke tabloida, i nije jedini

Od momenta kada je Stranka slobode i pravde predložila Zdravka Ponoša za predsedničkog kandidata na predstojećim izborima, prorežimski mediji kao da se utrkuju ko će više da „ocrni“ bivšeg načelnika Generalštaba Vojske Srbije. Na dnevnom nivou tabloidi izbacuju na desetine tekstova u kojima Ponoša optužuju da je NATO kandidat, zatim da je uništio vojsku, topio tenkove, a zameraju mu i što mu je žena Hrvatica.

Ovakva hajka na svakog ozbiljnijeg kandidata koji pretenduje da stane „na crtu“ Aleksandru Vučiću nije iznenađujuća. Slično je i pre pet godina prošao Saša Janković koji je u prorežimskim medijima takođe označen kao NATO kandidat, neko ko radi u interesu stranih službi ali i kao ubica. Poražavajuće je to što se u medijskoj sferi u proteklih pet godina ništa nije promenilo, čak je situacija i gora jer je većina štampanih medija i kao i televizija sa nacionalnom frekvencijom prorežimski orijentisana, gde pored hajke i svakodnevnih laži ne postoji mogućnost da se čuje druga strana.

Saša Janković kaže za Danas da su laži koje su o njemu objavljivane u tabloidima, u samo jednom od njih – preko 300 dana zaredom na naslovnoj strani, nanele ogroman bol celoj njegovoj porodici.

– Ali mnogo bitnije – nanele su nepopravljivu štetu našem društvu, koje je duboko zatrovano lažima; u kome više ne smeju da postoje svetle tačke i čiste karijere, u kome su deca bez šanse da imaju dobre uzore i gde nema pozitivnog autoriteta. Ja sam tabloide tužio i godinama kasnije, dobijam simbolične naknade štete za laži zbog kojih bih negde drugde postao milioner – ističe Janković.

Bivši Zaštitnik građana se pita ko će da naplati štetu nanetu Srbiji što je „sluđena i zbunjena u vremenu u kome nacije bez identiteta i vrednosti nestaju i nikome ne trebaju“.

– Što joj je oteto samopoštovanje i što je svedena na rijaliti? Svim kandidatima želim duševni mir i snagu u suočavanju sa lažima i uvredama, ali i integritet da to promene, ako i kada jednom budu na čelu države. Bez toga – nema pravih promena, poručuje Janković.

Rodoljub Šabić, advokat i bivši poverenik za informacije od javnog značaja, ukazuje za Danas da ovakav sistem nije rezervisan samo za predsedničke kandidate, već se on, sa manjim ili većim intenzitetom, koristi protiv svakog ko se usuđuje da misli svojom glavom ili radi svoj posao, da kritikuje poteze vlasti. I sam je, dodaje, imao prilike da se sa tim suočava.

– Aktuelna vlast taj sistem gradi sistematski, on je ogroman, kompleksan i skup, podrazumeva mnogo šta – od kontrole javnog servisa i famoznog REM-a, preko velike finansijske podrške kontrole privatnih medija koji su servis vladajuće stranke do javnim novcem finansirane ogromne armije botova na društvenim mrežama. Proizvode takve industrije laži i zla nije moguće neutralisati. Naravno, taj sistem će jednom kad budemo normalno društvo morati da bude demontiran ali sada se s njim neizostavno mora računati – kaže Šabić.

Advokat Jovica Todorović je optimističan i smatra da se tabloidnim fabrikovanjem i spinovima može i mora stati na put. On dodaje da sloboda izražavanja mora biti u balansu sa pravima ličnosti, posebno kada se povrede prava ličnosti vrše u jednom partikularnom interesu, odnosno u interesu održavanja na vlasti.

– Pošto je propuštanje kroz medijskog toplog zeca kod nas uzelo maha u toj meri da je, u sadejstvu sa drugim uzrocima, gotovo potpuno uništena kultura dijaloga i političke rasprave, nužno je da se donesu daleko stroži propisi od onih koje sada imamo. To moraju biti propisi na osnovu kojih će biti moguće onemogućiti rad medija za koje se utvrdi da učestalo krše prava ličnosti u političkoj propagandi, odnosno da zapravo služe za ličnu diskreditaciju političkih protivnika – ističe Todorović.

Naš sagovornik dodaje da se to može postići drakonskim kažnjavanjem, ali i zabranom rada na određeno vreme i sličnim sankcijama.

– Nužno je da građani shvate da je u njihovom interesu da se takve pojave iskorene iz medija, iako ih možda ponekad zabavljaju, pa da se opredele za one političke aktere koji će zaista sprovesti to ‘’čišćenje’’ medija. Ovako, pred našim očima se u javnom prostoru odvija prava propagandna „čerečenja“ ljudi, a zapravo efekat toga je da se stvara privid kako je nemoguće da se u društvu pojavi neko ko bi mogao da zameni sadašnjeg vlastodršca i njegovu kamarilu. To naravno nije tačno, jer svako drušvo, pa i naše, po prirodi stvari „poradja“ alternative koje treba da zamene istrošene – zaključuje Todorović.

Šabić: Kandidati opozicije ne bi trebalo da se međusobno napadaju

Svako ko bude kandidat opozicije mora očekivati da će biti izložen demonizovanju. Zato glavni zadatak kandidata opozicije, jednog ili više njih, nije da se bave dematovanjem lavine laži kojim će biti izloženi već da se međusobno ne napadaju, da zajedno pozivaju građane da izađu na izbore, da ih zovu da glasaju za kog god hoće ali da obavezno glasaju. Velika izlaznost s obzirom da je broj glasača vlasti limitiran, vodi do drugog kruga, praktično referenduma u kom šanse za pobedu opozicionog kandidata bitno rastu. Velika izlaznost i dobra kontrola su jedini put ka ostvarenju cilja – poručuje Rodoljub Šabić.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend