01. nov 2019.

Prvi program Radio Beograd: Nikolić nije dobila otkaz zbog novinarskog pitanja

Povodom izjave novinarke Bete Mirjane Nikolić na javnoj sednici sudova časti UNS-a i NUNS-a da je dobila otkaz na Radio Beogradu zbog „pitanja koje je postavila na konferenciji za novinara”, a koje se nije svidelo ovoj medijskoj kući, Prvi program Radio Beograda poslao je pismo UNS-u u kojem se navodi su to „netačne činjenice“. Pismo prenosimo u celosti.

Novinarka Bete Mirjana Nikolić iznela je 25. oktobra, na zajedničkoj javnoj sednici Suda časti UNS-a i NUNS-a netačne činjenice da je otkaz u RTS-u, Prvom programu Radio Beograda, dobila zbog, kako je navela, „pitanja koje je postavila na konferenciji za novinare pre godinu dana, a koje se nije svidelo ovoj medijskoj kući“. Da je to tačno, imenovana bi bila kažnjena pre godinu dana.

Istine radi, Mirjana Nikolić je otkaz, kako je navedeno i u Rešenju, dobila zbog povrede radne obaveze i nepoštovanja radne discipline propisane Zakonom o radu Republike Srbije, Kolektivnim ugovorom JMU RTS i Ugovorom o radu.

U obrazloženju rešenja o otkazu naglašeno je da je Mirjana Nikolić nesavesno i nemarno obavljajući radnu obavezu, iskazala neprofesionalan odnos prema radu. Nije se pridržavala hijerarhije utvrđene unutrašnjom organizacijom JMU RTS i odbila je saradnju sa pretpostavljenim urednikom i glavnim i odgovornim urednikom Prvog programa Radio Beograda. U komunikaciji sa njima pokazala je neprofesionalan odnos, nedolično se ponašala i iznela niz ličnih uvreda na njihov račun, čime je prekršila profesionalni Kodeks o radu i ponašanju zaposlenih, narušila ugled poslodavca i ugrozila programski, proizvodni i ekonomski interes poslodavca. Ona je to u dva navrata nazvala “nekakvom svađom”.

Prvom programu Radio Beograda nije jasno o kakvom „teroru koji je preživljavala“ govori Mirjana Nikolić. Ona tvrdi da je godinu dana izveštavala o „kućnim ljubimcima i ekologiji“, ali uvidom u svakodnevne izveštaje informativnih emisija Prvog programa Radio Beograda, može jasno da se vidi da je pratila važne političke događaje i rad Skupštine Srbije.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend