01. nov 2019.

Afera Krušik, otac, oružje – Insajder pita, ministar Stefanović se ljuti (VIDEO)

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović kaže da je laž sve što je objavljeno o poslovima njegovog oca u trgovini oružjem i najavljuje tužbe. On tvrdi da je potpuna izmišljotina da je njegov otac oružje u državnoj fabrici Krušik dobijao po povlašćenim cenama uz naglašavanje da su to demantovali i Krušik i druge nadležne institucije.

„Kad nešto demantujete 20 puta, evo demantujem i danas, potpuno izmišljeno, radim na većem broju tužbi, tužiću sve one koji tvrde da sam bio uključen u neko krivično delo“, rekao je Stefanović.

BIRN je još u novembru 2018. godine objavio da je otac ministra policije, kao predstavnik kompanije GIM iz Beograda, posredovao između Krušika i kupaca oružja iz Saudijske Arabije. Nakon toga je na specijalizovanom portalu „Arms Watch“ objavljeno da je GIM kupovao oružje po povlašćenim cenama u odnosu na državni SDPR. Ovo je demantovalo rukovodstvo Krušika. Usledio je novi tekst BIRN-a u kojima predstavlja rezultate analize tri ugovora koje je Krušik potpisao sa privatnom firmom GIM i četiri ugovora potpisana sa državnim SDPR-om a iz kojih zaključuju da je privatna firma dobijala oružje po povlašćenim cenama.

O moralnoj odgovornosti ministra policije

Činjenica je da se Branko Stefanović, otac ministra unutrašnjih poslova navodi u dokumentu iz Krušika kao predstavnik firme GIM na jednom sastanku u Krušiku, kojem prisustvuju i kupci iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Činjenica je i to da firma GIM beleži drastičan rast prihoda i dobiti poslednjih godina. Takođe, list Nedeljnik objavio je informaciju da je firma u vlasništvu Branka Stefanovića Junajted BG dobila dozvolu za proizvodnju oružja.

Ministar Stefanović je vanrednu konferenciju za novinare u 15 sati zakazao tako što je medijima poziv stigao u 13 časova. Povod konferencije bio je požar na Staroj planini. On je pohvalio vatrogasce koje su učestvovali u gašenju požara i rekao da će predsedniku Srbije predložiti da im se dodeli medalja.

Činjenica je i to da trgovina oružjem nije moguća bez odobrenja Ministarstva unutrašnjih poslova, na čijem je čelu Nebojša Stefanović.

Ove činjenice su bile povod da ministra Stefanovića pitamo kako je moguće da to nije dovoljno da iz moralnih razloga, a zbog mogućeg sukoba interesa, ili podnese ostavku ili traži od oca da prestane da se bavi tim poslom. Ministar Stefanović nije konkretno odgovorio već je konstatovao da ništa u svom životu nije uradio protiv zakona i da je uveren i članovi njegove porodice rade sve u skladu sa zakonom. Uprkos tome što je novinarka Insajdera insistirala na konkretnom odgovoru, ministar Stefanović je promenio temu i govorio o nečemu što ga niko nije ni pitao.

Kako je izgledao ovaj razgovor pogledajte u video prilogu.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend