09. nov 2019.

Agencija: Proveravamo uslove za pokretanje postupka protiv Stefanovića

Nakon višenedeljnog insistiranja N1 na pitanju da li će Agencija za borbu protiv korupcije ispitivati da li zbog slučaja Krušik ima sukoba interesa kad je u pitanju ministar Nebojša Stefanović, a zbog navoda o povezanosti njegovog oca sa trgovinom oružjem, danas je stigao odgovor. Na upit N1, navedeno je da Agencija odlučuje o sukobu interesa svih funkcionera, uključujući i eventualni sukob interesa ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića i da je u toku "prethodna provera ispunjenosti uslova za pokretanje postupka".

Podsetimo da je televizija N1 pokušala juče da dobije odgovor od direktora Agencije, Dragana Sikimića, međutim on je, pre nego što je pitanje i saslušao do kraja, prekinuo vezu.

„U vezi sa pitanjem koje ste postavili direktoru Agencije za borbu protiv korupcije, Draganu Sikimiću, obaveštavamo Vas da je u toku prethodna provera ispunjenosti uslova za pokretanje postupka“, navedeno je u odgovoru koji je danas dostavljen našoj televiziji.

Inače, direktor Sikimić privukao je pažnju javnosti kada se saznalo da je do dolaska u Agenciju za borbu protiv korupcije, godinama bio član Srpske napredne stranke.

Podsetimo, ovo je prva reakcija Agencije nakon višenedeljnog iznošenja informacija o mogućem sukobu interesa. Novinari koji istražuju trgovinu oružjem kažu da nedeljama pokušavaju da dobiju odgovor od Agencije za borbu protiv korupcije, ali da su ih oni potpuno ignorisali.

Za to vreme u javnosti se svakodnevno pojavljuju nove informacije koje ukazuju na to da je firma u kojoj radi otac ministra policije, Branko Stefanović, privilegovana u trgovini oružjem. U poslednjem broju nedeljnika NIN navodi se da rashodovano oružje policije završava upravo u firmi u kojoj je zaposlen Branko Stefanović. I otac i sin Stefanovići ćute, muk je i u MUP-u.

Nekadašnji predsednik Odbora Agencije za borbu protiv korupcije naveo je da je Agencija zakonski dužna da reaguje i da to što Branko Stefanović nije vlasnik GIM-a, ne znači da nema kršenja zakona.

„Ne mora on da bude vlasnik firme, samim tim što je zaposlen – on je već u sukobu interesa. Ovo je očigledan primer sukoba interesa i trgovine uticajem“, objasnio je profesor na Fakultetu političkih nauka i nekadašnji član Odbora Agencije za borbu protiv korupcije, Čedomir Čupić.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend