09. nov 2019.

Obradović: Vrh vlasti isisava državni novac kroz trgovinu oružjem

Šta god pipnete i gde god zagrebete u Krušiku trulo je i iza toga stoji sam vrh vlasti koji se upleo u trgovinu oružjem i isisava novac iz vojnih fabrika koji delom odlazi u privatne džepove, a delom u stranačke fondove.

Posledica toga je da Krušik već duže ispipava dno finansijsko-poslovne rupe u koju je upao, rekao je juče za naš list uzbunjivač iz Krušika Aleksandar Obradović, komentarišući aktuelnu situaciju u toj valjevskoj fabrici, u kojoj je zaposlen godinama. Ističe, pritom, da je Ministarstvo odbrane znalo i da zna za sve što se dešava u Krušiku.

Tim pre što je o svemu obaveštavan fabrički Nadzorni odbor, čije članove imenuje upravo Ministarstvo odbrane.

Osvrnuvši se na jučerašnje oglašavanje Krušika, kojim se demantuju tvrdnje Saveza za Srbiju da je valjevska fabrika „pred bankrotom“ i navodi da se „nastavlja trenda rasta Krušika“, pri čemu je prikazana i tabela sa finansijskim rezultatima preduzeća, Obradović kaže da to jesu zvanični podaci ali da su nastali „falsifikovanjem i štelovanjem“ rezultata poslovanja.

On objašnjava da je to urađeno preko zaliha nedovršene proizvodnje i zaliha gotovih proizvoda, kao i finansijskom gimnastikom.

– Krajem novembra i početkom decembra prošle godine, kad je dotadašnji direktor Krušika Mladen Petković otišao u Zastavu u Kragujevcu, a na njegovo mesto u Krušiku imenovan Vladan Lukić, predstavnici fabričkih sindikalnih organizacija obavešteni su da su dugovi preduzeća dobavljačima i ostalim poveriocima oko 37 miliona evra. Koliki su gubici sada, verovatno da niko ne zna pouzdano, pošto poslovodstvo Krušika ne zna za troškove poslovanja, a to ne zna jer se radi o ljudima koji su nedorasli poslovima koji su im povereni, navodi Obradović, ponavljajući da je kolaps valjevske fabrike počeo 2014. kad je na njeno čelo doveden Mladen Petković, koji radi „u interesu privatnih trgovaca oružjem“.

Obradović kaže i da ima saznanja de je poslovodstvo Krušika nedavno obavestilo nadležne u Ministarstvu odbrane da je u fabrici oko 700 radnika tehnološki višak, te da su im u MO rekli da prebrojni budu otpušteni.

Reagovao je, međutim, predsednik Izvršnog odbora Srpske napredne stranke Darko Glišić i, prema rečima našeg sagovornika, poručio da otpuštanja do izbora neće da bude, a da će novac za plate da obezbedi država.

Od 2014. prema dokumentaciji koju je Obradović dostavio medijima, traje i isisavanje novca iz Krušika posredstvom uticajnih trgovaca oružjem, pre svih firme GIM, koju u pregovorima oko kupovine namenskih artikala zastupa otac ministra policije Branko Stefanović, zatim firmi koje kontroliše Slobodan Tešić, te jedna kompanija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, čiji je predstavnik za Balkan jedan bivši direktor Zastavine fabrike oružja.

O svemu ovome ostali smo bez odgovara od generalnog direktora Krušika Vladana Lukića, ali i od menadžmenta Krušika.

Istovremeno, predstavnici zaposlenih u Krušiku tvrde da je predsednik Aleksandar Vučić pre neko veče na RTS-u pričao bajke o Krušiku, kao da su „svi oni ludi“, a da je prekjučerašnje oglašavanje Krušika, ili nekoga u njegovo ime – „gola laž“. Ističu da im nije najjasnije ko je pisao saopštenje o „trendu rasta“ poslovnih rezultata.

Ističu da u Krušiku, za razliku od Vučićevih tvrdnji, „ništa nije ni regularno, ni u redu“, jer fabrika radi tek sa 10 do 15 odsto kapaciteta. Zbog enormnih dugova dobavljači sve ređe isporučuju repromaterijal i proizvodnu opremu, te u fabričkoj Farbari, na primer, već danima nema farbe, fosfata i sredstva za odmašćivanje komada pre bojenja, usled čega je farbanje proizvoda nemoguće.

Dugovi Krušika, prema zvaničnoj informaciji, iznose 45 miliona evra, prema nezvaničnim navodima 67, a predstavnici zaposlenih iz svojih izvora saznaju da su dugovanja preduzeća premašila svih 80 miliona evra. Ističu da se na sajtu Narodna banke Srbije vidi da je Krušik u blokadi još od 7. novembra 2016. i to u iznosu od 518 miliona dinara (4,38 miliona evra).

Dodaju da je fabričko poslovodstvo poručilo radnicima da „ugovora nema, posla nema, viška zaposlenih ima, a da se plate primaju, ali do kada će – ne zna se“. Menadžment je, kažu naši sagovornici, poručio zaposlenima na određeno da iskoriste preostali deo godišnjeg odmora do kraja ovog meseca, kada mnogima od njih ističu ugovori o radu. Na platnom spisku Krušika je ukupno 3.140 radnika, od čega je oko 2.100 zaposleno po ugovoru.

Krušik se, ipak, prekjuče oglasio i saopštio da fabrika „nastavlja trend rasta i razvoja poslovanja od 2014. do 2018“, što je potkrepljeno i tabelom o finansijskim rezultatima poslovanja, za koje uzbunjivač Obradović tvrdi da su „falsifikovani“, a predstavnici zaposlenih da su „gola laž“

„Ako holding kompanija „Krušik“ nije pred bankrotom, već kako tvrdi „nastavlja trend rasta i razvoja poslovanja koji je započet od 2014. godine pa do danas“, zašto je u sistemu dužnika Narodne banke Srbije (NBS) u prinudnoj naplati, upitao je juče Savez za Srbiju (SzS). Dodaje se da je „Krušik“ na sajtu NBS među dužnicima u prinudnoj naplati, a od 2016. do danas se nalazi u blokadi u iznosu od više od 500 miliona dinara (4,3 miliona evra).

„Kako je moguće da ‘Krušik’, pored takvog bilansa uspešnog poslovanja kojima se hvale, ima višemilionski dug i pritom tvrde da im partneri sa kojima posluju uplaćuju novac u celosti za isporučenu robu, poput firme GIM, u kojoj je angažovan otac ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, Branko Stefanović“, upitao je taj savez.

Obradović smatra da je žrtva sukoba između GIM-a i Tešića

– Mislim da sam žrtva i sukoba kompanije GIM i Slobodana Tešića. GIM je, naime, Tešića izbacio iz posla sa Saudijskom Arabijom i on (Tešić – prim. Z. R.) ne može to da im oprosti. Svojevremeno je 20 dana držao u blokadi kamione GIM-a sa robom, a čini mi se da im se sada sveti na ovaj način, čija sam i ja žrtva, kaže Obradović. Poznavaoci oružarskog biznisa već duže špekulišu da u fabrikama vojne industrije kadruju i dalje najmoćniji trgovac oružjem na Balkanu Slobodan Tešić i šef BIA Bratislav Gašić. Firmu GIM u poslovima sa Krušikom i drugim vojnim fabrikama, međutim, uglavnom zastupa Branko Stefanović, čiji je sin Nebojša ministar unutrašnjih poslova i sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost.

Peticija u Požegi protiv progona Obradovića

Građani Požege juče su potpisivali peticiju kojom zahtevaju da se pusti na slobodu Aleksandar Obradović, uzbunjivač iz valjevskog Krušika, koji je privremeno ostao bez posla u toj fabrici i trenutno je u kućnom pritvoru. Takođe, tokom potpisivanja peticije koje je na gradskom trgu organizovao požeški Savez za Srbiju, zatraženo je da se prekine pravni i politički progon Obradovića. Za jedan sat, peticiju je potpisalo oko 100 Požežana, a ta akcija, tokom koje nije bilo obraćanja političara, na vreme je prijavljena policiji i protekla je bez provokacija i incidenata. N. K.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend