09. jan 2020.

Rektorka Popović: Politizaciji slučaja Malog doprinelo praćenje medija do granica rijalitija

Rektorka Univerziteta u Beogradu (BU) Ivanka Popović izjavila je da je slučaj plagiranog doktorata ministra finansija Siniše Malog u medijima praćen „do granica rijalitija“, što je, kako je ocenila, doprinelo da se pojača priča da je reč o političkoj odluci.

Foto: Medija centar Beograd

„Međutim, politizovana je priča, ali sam postupak nije. I tu pokušavam da ukažem na vrlo značajnu razliku: okolnosti oko tog slučaju jesu politički, ali sama procedura na Univerzitetu nije“, kazala je Popović za nedeljnik „Vreme“.

Dodala je da zbog toga ostaje pri stavu da je reč o akademskoj odluci i dodala da je ona obojila prvih 15 meseci rada njenog kabineta, a u drugom planu su ostale stvari koje su urađene u to vreme.

Govoreći o ostalim rezultatima njenog mandata, navela je da je Univerzitet u Beogradu postao deo „evropske univerzitetske alijanse“ i dodala da je ostalo da se BU prijavi za otvoreni poziv Evropske komisije.

„Ako uspešno apliciramo, to bi trebalo da nam obezbedi finansijsku podršku za naše aktivnosti međusobnog povezivanja. Međutim, to je i jedan vid prepoznavanja kvaliteta alijanse, jer će Evropska komisija podržati svega 24 alijanse u ovom pozivu“, rekla je Popović.

Istakla je da važnost te prijave ulazak alijanse u kategoriju institucija koje će naknadno dobiti dodatna sredstva.

Evropsku univerzitetsku alijansu, pored BU, čine i Univerzitet u Oslu, Arhus univeritet iz Danske, Katolički univerzitet u Luvenu u Belgiji, Pariski univerzitet iz Francuske, Kings koledž iz Londona i Univerzitet Humbolt iz Berlina.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend