28. sep 2018.

Rektorka BU: Mediji plaše kandidate za komisiju o Malom

Rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović za N1 je rekla da ostaje pri tome da se formira, kako kaže, prva stručna komisija za ispitivanje doktorske disertacije Siniše Malog. "Kada je u pitanju javna ličnost, nije lako naći kandidate za komisiju, ako mediji svaki put uplaše kandidate, onda će potrajati", rekla je.

Univerzitet u Beogradu ima dugogodišnju tradiciju, svaka godina je bolja od prethodne, rekla je nova rektorka Ivanka Popović, koja je danas zvanično stupila na funkciju.

Govoreći o padu Univerziteta na Šangajskoj listi, rekla je da Beogradski univerzitet ima raznovrsne aktivnosti, a da je nauka jedan segment toga.

„Što se tiče nastave, stvari idu redovnim tokom, a što se tiće nauke, Univerzitet je na listi oko 302. mesta, naravno da nas to brine. Najavljivali smo postepeni pad na Šangajskoj listi, što je posledica toga što nije regulisano pitanje finansiranja nauke, pogotovo vrhunske nauke. Imamo očekivanja da će novi zakon napraviti promenu i dozvoliti da se finansiraju vrhunska istraživanja“, rekla je Popović.

Govoreći o visini školarina, kaže da je važno da se istakne da skoro pedeset odsto brucoša koji ulaze na Beogradski univerzitet ima budžetski status.

„Kako idemo ka višim godinama studiranja, neka budžetska mesta ostaju i nepopunjena, jer studenti ne ispunjavaju uslove za budžet. Naravno da školarine predstavljaju problem u sredini koja je siromašna, te školarine su u zavisnosti od studijskog programa vrlo različite. Jesu visoke sa studentskog gledišta, sa druge strane su materijalni troškovi vrlo visoki i školarine ne pokrivaju te troškove“, rekla je.

Ističe da bi trebalo država da napravi plan kadrovskih potreba, da odredi gde bi davala više budžetskih mesta.

„Ključ je u budžetskim mestima“, kaže.

Govoreći o Bolonjskoj deklaraciji, kaže da je doneta pre mnogo godina na evropskom nivou, a da se u Srbiji primenjuje od 2006. godine.

„Prošlo je dovoljno vremena da napravimo presek učinaka bolonjske reforme u Srbiji, napravljeni su pomaci, ali je moguće da bude i bolje“, kaže.

Dodaje da klasična ex cathedra nastava više nije dovoljna.

„Treba stimulisati studente da rade samostalno, u timovima, zavisi od prirode studijskog programa, teško je generalizovati. Ona ideja da je student u centru učenja bi morala više da bude zastupljena“, kaže.

Govoreći o starim studentima i njihovom statusu, kaže da je svake godine to aktuelna tema, kao i da je, prema njenom mišljenju, to više socijalno pitanje.

„Nema više mnogo takvih studenata, saglasnost ili nesaglasnost neće mnogo učiniti za njihovu efikasnost studiranja. Šansa im je pružena, verujem da je ministarstvo napravilo dobar korak“, kaže.

Komentarišući formiranje komisije za ispitivanje doktorske disertacije ministra finansija Siniše Malog, kaže da stoji pri tome da će komisija biti formirana.

„Treba da se osnuje stručna komisija, ove prethodne dve koje su davale neka mišljenja nisu bile stručne. Ovo je prva stručna komisija koja će dati mišljenje, to je procedura koju ćemo mi sprovesti do kraja“, kaže.

Ističe da, kada je u pitanju javna ličnost, nije lako naći kandidate za komisiju.

„Ogroman pritisak medija na članstvo u ovoj komisiji je učinio da i ono malo kandidata koji bi se prihvatili toga su odustali. Sprovešćemo proceduru do kraja kad nađemo adekvatne članove za komisiju, ali ako mediji svaki put uplaše kandidate, onda će potrajati“, rekla je Popović.

Govoreći o tome što je druga žena na mestu rektora, kaže da je to veliki izazov i velika čast.

„Ukazano mi je poverenje od strane kolega, nadam se da ga neću izneveriti“, kaže Ivanka Popović.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend