10. apr 2024.

Rodoljub Šabić za Marker: Mediji koji nekažnjeno krše zakon su najveći korisnici budžetskih sredstava (VIDEO)

Advokat i član Saveta za štampu Rodoljub Šabić gostujući u Markeru rekao je da su mediji koji uživaju status miljenika i nekažnjeno krše zakon, po ozbiljnim istraživanjima medijske sfere, upravo najveći korisnici budžetskih sredstava.

Ističe da smo svedoci da su, što se medijske scene tiče, praktično srušeni i obrisani svi standardi, kako oni utvrđeni u državnim zakonima, tako i oni upisani u novinarske kodekse i pravila.

„Jednom rečju, doslovno je probijeno dno, ne od juče, već na žalost dosta dugo. Značaj medija u svakom društvu koje ima pretenzije i želju da postane demokratsko je ogroman. Ali to pitanje ne možete da gledate nezavisno od ukupnog društvenog konteksta”, kaže on.

Ističe da je Srbija definitivno zemlja koja ne funkcioniše više kao pravna, već kao partijska, da su, manje više, sve institucije pretvorene u fasadne, ne ostvaruju svoju glavnu ulogu koja je utvrđena zakonima i ne obezbeđuju primenu standarda i zakona, te da su, praktično, transmisija političke volje ili samovolje i da. u takvom kontekstu, nema rešenja

“Da se zakoni primenjuju, da su ovi koje imamo dosledno primenjivani i da su kažnjeni ljudi koji su kaznu zaslužili, mi ne bismo bili u ovoj situaciji”, naglašava on.

Što se tiče curenja informacija, kaže da tu postojii komercijalizacija aktivnosti gde se, za novac, nekim medijima ili novinarina pružaju informacije koje su inače nedostupne.

“Evidentno je da neki mediji, koji su miljenici vlasti, imaju pristup informacijama koje su, recimo, potpuno nedostupne većini medija koji pokušavaju da pišu objektivno. To je, naravno, neoprostivo i to jeste naša realnost. I što je najstrašnije, ne samo da oni mogu da raspolažu i da prenose informacije koje su i po logici stvari i po slovu zakona često takve da ne bi trebalo da budu objavljene, počevši od objavljivanja podataka o ličnosti, do nekih informacija čije će objavljivanje podrazumevati, recimo, ugrožavanje toka nekog postupka, već i kreiraju i plasiraju dezinformacije čime brutalno uzemiravaju javnost”, ističe Šabić.

Šabić zaključuje da je vrhunac svega to što su mediji o kojima govori i koji uživaju status miljenika i nekažnjeno krše zakon, po ozbiljnim istraživanjima medijske sfere, upravo najveći korisnici budžetskih sredstava koje država, društvo i građani Srbije odvajaju u svrhu unapređenja kvalitetnog novinarstva.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend