03. mar 2021.

Šabić: Najavljeno objavljivanje snimaka zločina bilo bi kršenje zakona i etike

Advokat Rodoljub Šabić izjavio je da bi objavljivanje snimaka zločina kriminalne grupe Veljka Belivuka predstavljalo kršenje relevantnih zakona i minimalnih etičkih standarda medijskog izveštavanja.

Snimak ekrana, N1

Šabić je kazao agenciji Beta da je najavljena namera vlasti da objavi detalje iz istrage koja se vodi protiv kriminalne grupe Veljka Belivuka, uključujući i snimke za koje je navedeno da će „šokirati celu Evropu i ceo svet“, zapravo potvrda da je javnost suočena sa „višestruko štetnom praksom“ podređivanja prava i trajnih društvenih vrednosti dnevno-političkim interesima.

„Ovakvo objavljivanje je u suprotnosti i sa odredbama Zakona o javnom informisanju i medijima i sa odredbama Zakona o elektronskim medijima koje se odnose na izveštavanje u vezi sa krivičnim postupkom, odnosno scenama mučenja i nasilja“, ocenio je advokat.

Dodao je da bi objavljivanje tih snimaka bilo u direktnoj suprotnosti sa odredbama Zakonika o krivičnom postupku (ZKP) koji podatke o sprovođenju tzv. posebnih dokaznih radnji (tajni nadzor komunikacije i tajno praćenje i snimanje…) izričito tretira kao tajne podatke.

„ZKP predviđa da te podatke moraju da čuvaju kao tajnu ne samo službena lica koja učestvuju u postupku već i sva druga lica koja ih u bilo kom svojstvu saznaju. Osim toga ZKP predviđa da se, ako javni tužilac ne pokrene krivični postupak u roku od šest meseci od dana kada se upoznao sa materijalom prikupljenim korišćenjem posebnih dokaznih radnji, taj materijal mora uništiti“, rekao je Šabić.

Naveo je da je i dosadašnje emitovanje na televiziji delova tajno praćene komunikacije i tajnog nadzora i praćenja ljudi u suprotnosti sa odredbama zakona, a „nastavljanje takve prakse i još robustnije emitovanje takvog materijala bilo bi bukvalno skandalozno“.

„Nikako se ne sme isključiti i mogućnost da bi nezakonito postupanje s dokaznim materijalom i upotreba u senzacionalističke svrhe za posledicu moglo imati i kompromitaciju dokaza i otežati njihovo korišćenje za pravu svrhu i tako otežati i put do pravde i kažnjavanje počinilaca zločina“, istakao je Šabić.

On je ocenio da bi objavljivanje snimaka o kasapljenju žrtava bilo u direktnoj suprotnosti i sa minimalnim medijskim etičkim standardima odnosno sa Kodeksom novinara Srbije i na njemu zasnovanim smernicama.

„Ti standardi podrazumevaju da prilikom izveštavanja o počinjenom nasilju, novinari i mediji moraju da vode računa o potrebi javnosti za informacijom. Međutim, mediji i novinari su istovremeno u obavezi da vode računa i o interesima i osećanjima žrtava i neposredno pogođenih osoba“, objasnio je advokat.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje definisan je Zakonom o javnom informisanju, koji u članu 38. kaže: „Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo“. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.

Send this to a friend