29. mar 2024.

Savet za štampu: N1 nije prekršio Kodeks novinara, Alo jeste (VIDEO)

Savet za štampu odlučio je na današnjoj sednici da su list i portal Alo prekršili Kodeks novinara Srbije u tekstu o ubistvu Milana Šuše, dok portal N1 nije prekršio Kodeks u tekstu o iseljavanju porodice iz stana u Jagodini.

Predsednik Komore javnih izvršitelja Bojan Kostić podneo je žalbu Savetu za štampu zbog teksta objavljenog na portalu N1 pod naslovom „Iseljena porodica iz stana u Jagodini: Policija sprečila predstavnike DS da uđu u zgradu“.

Kostić u žalbi tvrdi da je nepotpisani autor teksta koristio „neprimerene formulacije“, poput „izvršiteljskog nasilja“ i „izvršitelji plenili stan porodice u Jagodini“.

Time je, kako Kostić smatra, Kodeks novinara Srbije prekršen u tačkama: Odgovornost novinara, Novinarska pažnja i Istinitost izveštavanja.

Kako je rečeno na sednici Saveta, Kostić je redakciji dostavio demanti, koji nije objavljen.

Redakcija N1 nije odgovorila Savetu za štampu na žalbu.

Članica Saveta Milena Vasić rekla je da je N1 objavio deo saopštenja Komore javnih izvršitelja, čime je predočena i druga strana.

Ona je ocenila da je „izvršiteljsko nasilje“ vrednosni sud, ali da se tako kolokvijalno kaže i da bi čitaoci to možda teže razumeli da je to napisano pravničkim jezikom.

Vasić je ukazala i na to da su javni izvršitelji dužni da trpe mnogo veći stepen javne kritike od ostalih građana, jer su na nivou javnih funkcionera.

Savet je doneo odluku da u tom slučaju nije bilo kršenje Kodeksa.

Član Saveta Rodoljub Šabić na kraju sednice saopštio je da ga je advokat iz Novog Sada Nemanja Aleksić tužio zbog povrede časti, jer je na sednici 29. februara, kada se odlučivalo o Aleksićevoj žalbi, Šabić rekao da je on „sklon neistinama“.

„Ovo je prvi primer slap tužbe protiv člana Komisije, do sada su na meti bili samo novinari“, rekao je Šabić.

Filip Švarm kazao je da je to pritisak na članove Saveta.

Prema njegovim rečima, onima koji sprovode pritisak na novinare i članove Saveta nije važno šta će biti na sudu i „oni često i ne dođu na suđenje“, ali im je važno da se takve stvari šire po medijima.

U slučaju lista Alo, Milan Četnik podneo je žalbu Savetu za štampu zbog teksta u dnevnom listu i na portalu Alo, pod naslovom „Čekali ga 12 godina, Šuša glavom platio ranjavanje Četnika“.

Četnik u obrazloženju žalbe navodi da su takvim člankom ugroženi životi njegove porodice i njega samog.

„Bez ikakvih dokaza objavili su senzacionalistički naslov i tekst u kom insinuiraju vrlo direktno da sam ja
počinioc teškog krivičnog dela – ubistva“, naveo je Četnik u žalbi.

Ocenio je da se takvim tekstom daju pogrešne ideje porodici ubijenog, ali i svim čitaocima novina, zbog čega je „duboko uznemiren“.

Oštećeni tvrdi da su tim tekstom prekršena poglavlja Kodeksa: Istinitost izveštavanja, Odgovornost novinara i Poštovanje privatnosti.

Kako je rečeno na sednici Saveta, Četnik tvrdi da je poslao mejl redakciji i da je zvao više puta telefonom, ali mu niko nije odgovorio.

Redakcija Alo nije ni Savetu odgovorila na žalbu.

Članica Saveta Tamara Skrozza rekla je da je to najteža moguća optužba sa kojom se Savet susreo.

„To znači da svako svakoga od nas može da optuži za pokušaj ubistva“, naglasila je ona.

Savet je odlučio da su prekšene tačke 2 i 5 Poglavlja 1, odnosno da nema razlike između činjenica, pretpostavke i nagađanja i da su iznete neosnovane optužbe i glasine, tačka 1 Poglavlja 5 – novinaraska pažnja i tačka 3 Poglavlja 4 – pravo na pretpostavku nevinosti.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend