31. jul 2020.

Savet za štampu: Politika prekršila Kodeks novinara tekstom „Plagijat u knjizi dr Danice Popović“

Komisija za žalbe Saveta za štampu jednoglasno je sinoć odlučila da su prekršene sve tačke Kodeksa novinara koje je profesorka Danica Popović navela u žalbi zbog teksta “Plagijat u knjizi dr Danice Popović” objavljenog u Politici

Komisija je ocenila da je novinarki Politike Dragani Jokić Stamenković moralo biti jasno da Stručna komisija nije donela zaključak da je Danica Popović plagirala knjigu, da postupak nije završen i da slučaj nije “dobio epilog” kako je Politika objavila. Komisija je ocenila “potpuno neprihvatljivim” objašnjenje novinarke Dragane Jokić Stamenković da list Politika ni naknadno nije objavio informaciju da je Etička komisija vratila izveštaj na dopunu Stručnoj komisiji, upravo zbog toga što je Danica Popović protiv Politike podnela žalbu Savetu za štampu.

Na žalbu Danice Popović, bivše kolumnistkinje Politike, da redakcija nije konsultovalai drugu stranu, odnosno da nije tražila njen komentar pre objavljivanja teksta, Dragana Jokić Stamenković u prvom odgovoru Komisije za žalbe navela je da profesorka u Politici “nije direktno napadnuta”. Međutim, uoči održavanja sednice Komisije za žalbe, novinarka Politike je  Savetu za štampu dostavila dopunu odgovora, sada sa tvrdnjom da ne treba „davati prostor prostor u novinama osobi kojoj su kolege univerzitetski profesori već presudili da je prisvojila polovinu knjige pokojnog kolege“.

Prilikom donošenja odluke da je Politika u ovom slučaju prekršila Kodeks novinara Srbije, Savet za štampu uzeo je obzir i činjenicu da Dragana Jokić Stamenković profesorku smatra plagijatorom, koji ne zaslužuje prostor u medijima, dok studenta koji optužuje profesorku smatra kredibilnim sagovornikom jer je u prethodnom periodu „samo javno opomenut“ od strane Etičke komisije Ekonomskog fakulteta i to zbog iznošenja paušalnih optužbi na račun profesorke Popović.

Pre održavanja sednice, Komisiji za žalbe obratio se i student, Aleksandar Jakšić, iako nije praksa da osoba koja nije predmet spora učestvuje u njemu. Nekoliko članova komisije reklo je da im je ovaj dopis pomogao da shvate o čemu se radi.

Komisija za žalbe Saveta za štampu zaključila je da je novinarka Politike  Dragana Jokić Stamenković postupila potpuno suprotno obavezi novinara da konsultuje što više izvora i da im omogući da iznesu svoj stav. Takođe, novinarka nije postupila u skladu sa načelom novinarske pažnje, verovala je izvoru koji sledi svoj interes i prećutala je više bitnih činjenica, između ostalog i to da je student i ranije optuživao Danicu Popović i da su mu zbog toga izricane mere.

S. D.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend