08. jan 2019.

Savet za štampu: Sandžačke novine i Glas zapadne Srbije prekršili Kodeks novinara

Komisija za žalbe Saveta za štampu uputila je javne opomene portalima Sandžačke novine i Glas zapadne Srbije jer su prekršili Kodeks novinara Srbije.

Zbog teksta „Drugi pišu: Šta se desilo sa direktorom Vakufske direkcije i bliskim saradnikom Muamera Zukorlića“, objavljenog 28. oktobra 2018. godine na portalu Sandžačke novine, žalbu Komisiji podneo je Asmir Bihorac.

On je naveo da je portal objavio lažne informacije sa ciljem da ga diskreditacije u javnosti i da mu nanese štetu zbog političkog angažovanja.

Komisija za žalbe je zaključila da je u ovom slučaju portal Sandžačke novine prekršio Kodeks novinara zanemarujući obavezu novinara da pravi jasnu razliku izmedju činjenica koje prenosi, komentara, pretpostavki i nagadjanja i da, kad je to neophodno, konsultuje što više izvora i da im omogući da iznesu svoj stav, kao i odredbu po kojoj je sa novinarstvom nespojivo iznošenje neosnovanih optužbi, kleveta i glasina.

Glavna i odgovorna urednica TV Lav plus Danijela Ilić se obratila Komisiji za žalbe Saveta za štampu smatrajući da je portal Glas zapadne Srbije prekršio Kodeks jer nije naveo izvor prenoseći izjavu koju je ovoj televiziji dao načelnik Moravičkog okruga Slobodan Jolović.

Jolović je, navodi se u žalbi, ekskluzivno izjavio da je kompanija „Sloboda“ zagadjivač Morave, što niko do tada nije objavio. Većina medija koji su informaciju preneli, kako je istaknuto u žalbi, objavila da je reč o izjavi datoj TV Lav plus, za razliku od portala Glas zapadne Srbije, koji je naveo da je to bila „izjava za medije“.

Komisija za žalbe je zaključila da mediji i novinari moraju da poštuju i primenjuju važeće zakonodavstvo o zaštiti autorskih prava i da, kada dobiju dopuštenje za reprodukciju iz drugog izvora, to čine uz uvažavanje autora i navodjenje izvora.

Savet za štampu je nezavisno, samoregulatorno telo koje okuplja izdavače, vlasnike štampanih, onlajn medija i novinskih agencija, i profesionalne novinare. Osnovan je da bi pratio poštovanje Kodeksa novinara Srbije u štampanim i onlajn medijima, kao i u novinskim agencijama i rešavao žalbe pojedinaca i institucija na sadržaje tih medija.

Savet ima Komisiju za žalbe koja odlučuje žalbama na tekstove, fotografije i druge sadržaje štampanih medija, njihovih veb-sajtova, internet portala i novinskih agencija.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend