09. maj 2023.

„Senzacionalističko izveštavanje može da podstakne nekoga da iskopira zločin“

Senzacionalističko izveštavanje medija u slučajevima krize može da podstakne nekoga sa mračnim idejama i fantazijama da iskopira zločin, poput onog koji se dogodio u Osnovnoj školi Vladislav Ribnikar, izjavio je novinar Radio Beograda i psiholog Miša Stojiljković, napominjući da su takvi slučajevi zabeleženi i u literaturi.

Prema njegovim rečima, nauka je prepoznala da u kriznim situacijama postoji efekat koncentričnih krugova, odnosno da se posle tako teških događaja poput masakra u Ribnikaru i u Mladenovcu dogode slični događaji.

Upravo je zbog toga neophodno da mediji o ovakvim događajima izveštavaju umereno i da nikako ne ostave prostor za spekulacije, naglasio je Stojiljkovć u serijalu Kiosk o medijskoj sceni Srbije.

Od toga kako mediji izveštavaju, zavisi kako će ti koncentrični krugovi dalje da se rašire, objasnio je on i ukazao da na osnovu dosadašnjeg izveštavanja o ovim tragedijama može samo da zaključi da mediji tome doprinose.

Retki su mediji koji su u ovom slučaju profesionalno izveštavali i sve je izgledalo kao da su se trkali ko će pre da objavi informacije koje nisu bile proverene, ali su zvučale senzacionalistički, poput one dezinformacije da je u školi stradala učiteljica, rekao je Stojiljković.

Sreća je što deca ne prate tradicionalne medije, ali preko roditelja mogu dobiti informacije koje će ih dodatno uznemiriti, dodao je on i precizirao da treba posvetiti posebnu pažnju kada se govori o slučaju masakra u Ribnikaru, jer ih višak informacija i senzacionalizam mogu dodatno traumatizovati.

Stojiljković je pročitao uputstva Instituta za mentalno zdravlje u kojima se govori na koji način se izveštava u ovakvim situacijama da bi se izbeglo dodatno širenje panike i povećanje anksioznosti.

U ovakvim situacijama je važno ne trčati pred rudu i ne iznositi podatke koji nisu provereni. Važno je izbeći spekulacije, posebno kada se govori o tome kako će se dalje postupati prema napadaču, s obzirom na to da, zbog uzrasta, nije krivično odgovoran, rekao je Stojiljković.

On se boji da u jurnjavi za senzacijom mediji zaboravljaju na braće, sestre i drugare stradalih učenika i podseća da mu za 25 godina rada u medijima nikada nije bilo jasno zašto se mediji utrkuju ko će pre da objavi neku groznu vest.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend