10. jan 2020.

Srbija nastavlja da tone u tabloidnu septičku jamu

Monstruozno, jezivo, odvratno – reči su kojima se mogu sumirati reakcije javnosti na naslovnice jučerašnjih tabloida, među kojima su po kršenju svih novinarskih i etičkih kodeksa prednjačili Srpski telegraf i Informer.

Ministarstvo kulture i informisanja kao i novinarska udruženja „sa najdubljim gnušanjem“ osudili su ove naslovnice i pozvali tužilaštvo da reaguje.

Glavni urednici Srpskog telegrafa, Informera, Kurira i Alo, nisu brinuli što prenošenjem izjava uhapšenog Jovanovića žrtvu ponovo viktimizuju, ne razmišljajući da ona treba da se oporavi, vrati u školu i raste u normalnom okruženju, bez podsećanja na brutalnu torturu koju je doživela.

Psiholog Žarko Trebješanin kaže za Danas da je od tabloida ovako nešto i očekivano, ali ipak ne u toliko užasnoj meri „neukusnoj do odvratnosti“.

– Ne treba čak biti ni psiholog pa da vam bude jasno kako ovakvo pisanje sutra može da utiče na Moniku. Osobi koja je već pretrpela strašne traume koje ostavljaju neizbrisive ožiljke sada dodajete so na ranu. Još jednom je traumatizujete i njenu traumu delite sa širom javnošću. To je nedopustivo – ocenjuje Trebješanin dodajući da su tabloidi, krajnje neprofesionalno, prevazišli sebe sa naslovnim stranama o detaljima zločina nad devojčicom.

Novinar Vukašin Obradović kaže za Danas da su reagovali svi akteri na medijskoj sceni, od Ministarstva kulture do profesionalnih udruženja, ali da „dok ne čujemo reakciju Aleksandra Vučića, glavnog i odgovornog urednika svih tabloida, izvršne urednice Suzane Vasiljević i art direktora Vladimira Bebe Popovića, nikakvog efekta neće biti“.

– Naravno, tako nešto ne očekujem jer je ovakvo „novinarstvo“ oslonac esenesovskog režima i Srbija će nastaviti da tone sve dublje u tabloidnu septičku jamu – smatra Obradović.

U vezi sa jučerašnjim naslovnicama oglasio se i Igor Jurić, otac mučki ubijene Tijane.

– Kada je Tijana ubijena, danima posle toga joj je sestra prolazeći ulicom mogla videti na naslovnim stranama kako joj se sestra patila i koliko se mučila pred smrt. Pisao sam udruženjima novinara i redakcijama, moleći da prestanu. Zbog Tijanine sestre, majke, kumova, prijatelja, rodbine. Zbog nas. Nisu poslušali. Danas se piše o muci deteta koje sutra treba da bude majka, da zasnuje porodicu. Nemojte ljudi. Nemojte zbog deteta. Urazumite se – poručio je Jurić sa svog Tviter naloga.

Ministarstvo kulture i informisanja saopštilo je da jučerašnje naslovne strane pojedinih tabloida predstavljaju samo dno medijskog nemorala i bestidnosti i sa najdubljim gnušanjem ocenilo da su pređene sve granice neljudskog postupanja u odnosu na interese maloletnog lica i njegovih roditelja.

Oni su, kako se navodi, već previše patili da bi im neki „medijski lešinari bez skrupula i protivno zakonu kopali po vrućim ranama“.

„Ovo je tačka u kojoj društvo mora da bude jedinstveno i solidarno u osudi ovih medijskih zlodela, jer će u suprotnom preći u pretcivilizacijsko stanje etičke otupelosti i nemorala“, ističe se u saopštenju.

Ministarstvo kulture i informisanja će, kako je najavilo, preduzeti sve mere iz svoje nadležnosti, a očekuje i brzu i odlučnu reakciju Javnog tužilaštva.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) osudilo je objavljivanje detalja saslušanja otmičara u pojedinim novinama, čime su, kako su ocenili, grubo prekršene zakonske i etičke norme o privatnosti i dostojanstvu maloletne žrtve.

NUNS je pozivao nadležno tužilaštvo da protiv tih listova preduzme odgovarajuće sankcije jer su „najgrublje“ prekršili Zakon o javnom informisanju i medijima kojim se nalaže da se „opisom scene nasilja u mediju ili medijskom sadržaju ne sme povrediti dostojanstvo žrtve nasilja“.

Udruženje je podsetilo da su tim tekstovima novina, „poznatih po upornom nepoštovanju novinarske etike“, grubo prekršili i Kodeks novinara Srbije koji novinare i urednike obavezuje da poštuju i štite prava i dostojanstvo dece, žrtava zločina.

Udruženje novinara Srbije (UNS) osudilo je jučerašnje naslovne strane „Srpskog telegrafa“ i „Informera“ kojima se, objavljivanjem iskaza višestruko osuđivanog silovatelja Ninoslava Jovanovića, grubo krši dostojanstvo i privatnost maloletne žrtve, što je zabranjeno zakonom i novinarskim kodeksom.

Iskaz uhapšenog Jovanovića novinarima tabloida mogao je da stigne jedino iz policije, ali iz MUP-a juče nismo dobili odgovore na pitanja da li će pokrenuti istragu o tome ko je informacije preneo i da li će ta osoba biti procesuirana.

Izvinjenje Srpskog telegrafa

Povodom objavljivanja delova iskaza osumnjičenog Ninoslava Jovanovića o zlostavljanju Monike Karimanović redakcija Srpskog telegrafa se izvinila Moniki, njenoj porodici i javnosti. Kako se navodi u saopštenju, namera redakcije nije bila da se načini šteta žrtvi, već da osumnjičeni ne prođe nekažnjeno i ponovi isto krivično delo.

Bez obzira na to što i svetski mediji izveštavaju na sličan način kad su u pitanju isti ili slični zločini, to ne treba da bude opravdanje ili izgovor“, precizira se u saopštenju.

Mihajlović: Produžavanje nasilja nad devojčicom

Potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović, osudila je objavljivanje detalja o otmici i nasilju koje je pretrpela Monika Karimanović na naslovnim stranama nekoliko dnevnih novina, ističući da se time zapravo produžava nasilje nad njom.

„Borba protiv nasilja je odgovornost svih nas, uključujući i medije, koji bi trebalo da profesionalnim izveštavanjem i poštovanjem novinarskog kodeksa doprinesu da devojčica ponovo ima normalan život i da je njeni vršnjaci gledaju kao normalnu devojčicu i svoju drugaricu“, rekla je Mihajlović.

AŽC: Unižavanje dostojanstva žrtve

Autonomni ženski centar uputio je danas otvorena pisma Republičkom javnom tužilaštvu, Ministarstvu kulture i informisanja i Povereniku za informacije od javnog znač povodom izveštavanja pojedinih medija o slučaju otmice maloletne Monike K. Dnevni listovi Srpski telegraf, Kurir, Alo i Informer su već na naslovnim stranama na nedopustiv senzacionalistički način objavili izjave osumnjičenog Ninoslava Jovanovića u kojima se iznose detalji počinjenog zločina prema detetu, dokVečernje novosti i Blic to čine u okviru objavljenih tekstova.

„Ovo nije prvi put da se u okviru medijskog izveštavanja o ovom slučaju iznose detalji iz istrage i drugi tekstualni i vizuelni sadržaji koji su u suprotnosti sa pravima deteta i standardom najboljeg interesa deteta, koji mora biti poštovan u svim aktivnostima koje se tiču dece, bez obzira na to da li ih preduzimaju javne ili privatne institucije. Takvim izveštavanjem se unižava dostojanstvo žrtve nasilja, što nije u interesu niti žrtve i njene porodice, niti drugih žrtava sličnih zločina, niti javnosti.“

Savet za štampu: Tužilaštvo da ispita

Jučerašnjim naslovnim stranama „Informera“ i „Srpskog telegrafa“ ne samo da su pogaženi svi etički standardi profesije, već i elementarni principi ljudskosti i saosećanja sa detetom koje je preživelo strašnu traumu, kao i sa njegovom porodicom, saopštio je Savet za štampu, dodajući da ovakvo bezobzirno objavljivanje detalja iz iskaza otmičara, za koje ne postoji nikakvo opravdanje, zaslužuje najoštriju osudu ne samo novinarke profesije, već čitave javnosti.

„Savet za štampu poziva nadležne organe da ispitaju i kako su delovi iskaza iz istrage dospeli u medije, a porodicu žrtve i sve relevantne organizacije i institucije da nam podnesu žalbe na ovakvo neetično „izveštavanje“, navodi se u saopštenju.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend