10. jan 2020.

Komlen Nikolić smatra da su tekstovi tabloida o otmici devojčice nagađanje

Predsednica Udruženja tužilaca Srbije (UTS) Lidija Komlen Nikolić rekla je da smatra da su vesti o otmičaru Ninoslavu Jovanoviću koje su u četvrtak izneli pojedini tabloidi "nagađanje" i da ne predstavljaju detalje istrage koja je u toku.

Komlen Nikolić rekla je da je u ovom momentu od javnog interesa da nadležni tužilac utvrdi da li su i na koji način su određene informacije dospele u javnost i nakon toga proceni ima li mesta za gonjenje po službenoj dužnosti.

„U ovom momentu baratamo nepreciznim informacijama. Pored krivičnog postupka postoje i mehanizmi u Zakonu o javnom informisanju koje tuzilaštvo može da iskoristi“, kazala je ona.

Komlen Nikolić je agenciji Beta kazala da je Tužilaštvo u Nišu jedino koje može da reaguje na te naslove.

Prema njenom mišljenju, jedini načinda se otkrije da li je tužilaštvo dostavilo medijima detalje istrage je da se u javnost iznese zapisnik izjave Jovanovića, ali je takav potez ocenila „suludim“.

Pojedini tabloidi u četvrtak su na naslovnim stranama doneli detaljne izjave uhapšenog Ninoslava Jovanovića o tome kako je danima mučio otetu dvanaestogodišnju devojčicu. Ovakvo izveštavanje osudili su Ministarstvo kulture i informisanja, poverenica za zaštitu ravnopravnosti i novinarska udruženja.

Ministarstvo kulture je protiv tri tabloida podnelo prekršajne prijave.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend