11. jan 2020.

Izveštavanje o otmici: Tužilaštvo ćuti, a tabloidi, uprkos kritikama, po starom

Uprkos oštrim kritikama javnosti, srpski tabloidi nastavljaju da "senzacionalistički" izveštavaju o slučaju dvanaestogodišnje žrtve otmice, kršeći novinarski kodeks. I dok iz Ministarstva kulture kažu da su protiv četiri tabloida podnete prekšajne prijave, iz Tužilaštva nema zvanične reakcije. Bez odgovora ostaje i pitanje ko je nezakonito dostavio detalje iz istrage koji su završili na stranicama žute štampe.

Kritike javnosti nisu urodile plodom. Ni izvinjenje pojednih tabloida nije pomoglo da prestanu sa objavljivanjem informacija koje ugožavaju prava maloletne žrtve nasilja. Srpski telegraf, koji se juče izvinio za objavljenu naslovnu stranu, na kojoj su izneti detalji šta je sve otmičar Ninoslav Jovanović radio dvanaestogodišnjoj devojčici iz Niša, ponovo je objavio tekst sa sličnim podacima.

„Time je povređen Zakon o javnom informisanju, čak njegova četiri člana i mi smo zbog te povrede prekršajno uputili prekršajne prijave i to će se naravno procesuirati u vremenu koje je pred nama, ujedno Ministarstvo je obavestilo Tužilaštvo o celom slučaju i tražimo njihovo mišljenje, stav i procenu, ima li mesta krivičnom gonjenju“, rekao je državni sekretar u Ministarstvu kulture Aleksandar Gajović.

Prijave su podnete protiv Srpskog telegrafa, Informera, Kurira i lista Alo, a da li će se pomenuti tabloidi naći pred sudom? Iz tužilaštva i dalje muk. Za to vreme iz Asocijacije nezavisnih elektronskih medija poručuju da tužilaštvo mora da reaguje, jer je, kažu, nedopustivo, objavljivanje informacija za koje sud nije utvrdio da li su istinite, a tabloidima služe za podizanje tiraža, ne vodeći računa o ugrožavanju dvanaestogodišnje devojčice. Pored toga, Tužilaštvo ima priliku da utvrdi i kako podaci iz istrage dolaze do tabloida.

„Mogla je dati policija ili predstavnici Tužilaštva koji su učestvovali u saslušanju, ako je ovo zaista autentični dokument i mislim da je ovo nekakav trenutak u kojem se apsolutno mora iskoristiti ta prilika da se pokrene proces koji će učiniti da apsolutno bude nedopustivo curenje ovih informacija iz istrage, a to mora da se reši jedno drastičnim kažnjavanjem onih koji su to učinili“, kaže Veran Matić iz ANEM.

Predsednica Udruženja tužilaca Srbije Lidija Komlen Nikolić smatra da su vesti o otmičaru Ninoslavu Jovanoviću koje su izneli pojedini tabloidi „nagađanje“ i da ne predstavljaju detalje istrage koja je u toku.

„U ovom momentu je od javnog interesa da nadležni tužilac utvrdi da li su i na koji način određene informacije dospele u javnost i nakon toga proceni ima li mesta za gonjenje po službenoj dužnosti. U ovom momentu baratamo nepreciznim informacijama. Pored krivičnog postupka postoje i mehanizmi u Zakonu o javnom informisanju koje tuzilaštvo može da iskoristi“, rekla je Komlen Nikolić.

„Naše pravosuđe bi u ovom slučaju moralo da reaguje i Tužilaštvo da odradi svoj posao po službenoj dužnosti, dakle bez bilo kakvih prijava, jer ako se i preko ovga pređe, opet ćemo doći u slične situacije, ovo nije jedini slučaj, nažalost“, kaže Matić.

Senzasionalističko izveštavanje tabloida nije izostalo ni u slučajevima koji se vezuju za ubijenu pevačicu Jelenu Marjanović i devojčicu Tijanu Jurić. I tada je bilo kršenja Ustava i Zakona, ali sankcija protiv tabloida nije bilo.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend