17. okt 2018.

Tanjug obmanuo novinare, objavio da je predaja dokaza otkazana

Foto: Cenzolovka

Agencija Tanjug pokušala je da sabotira uzbunjivača Borka Josifovskog i predstavnike Pištaljke u nameri da uruče dokumentaciju o trgovini smrću u beogradskoj Hitnoj pomoći ministru zdravlja Zlatiboru Lončaru tako što je u utorak ujutru novinskim redakcijama uputila mejl sa obaveštenjem da se prethodno najavljeni događaj otkazuje.

Za ovaj skandalozan postupak Tanjuga Pištaljka je saznala tako što su je kolege drugih redakcija, koje su nameravale da isprate predaju dokumenata o korupciji u Hitnoj pomoći ministru zdravlja, zvale da provere informaciju Tanjuga i saznaju zašto je događaj otkazan.

Tanjug je u najavama dnevnih događaja koje se uobičajeno šalju redakcijama i na kojima se nalazilo više od 50 raznih događaja širom Srbije, izdvojio samo najavljenu predaju dokumenata ističući je crnim podebljanim slovima i dodavši ispod najave velikim slovima da se događaj otkazuje.

Najavu ovog događaja redakcijama, među kojima je i Tanjug, u ponedeljak je poslala redakcija Pištaljke. Na pitanje Pištaljke zašto je Tanjug samoinicijativno objavio da se predaja dokumenata o korupciji i nerazjašnjenim smrtima u Hitnoj pomoći ministru zdravlja otkazuje, direktorka Tanjuga Branka Đukić je rekla da je to „tehnička greška“ i da tu„nema nikakve zavere“. Ona je tvrdila da je Tanjug ovu grešku ispravio nešto kasnije i ispravku poslao redakcijama. Na pitanje u koliko je sati to učinio direktorka Tanjuga nije mogla da odgovori.

Pištaljka je, međutim, proverila da li su kolege dobile ispravku ovih najava i ispostavilo se da niko od kolega sa kojima smo kontaktirali nije dobio ispravku o kojoj govori Branka Đukić. Na molbu Pištaljke da nam dostavi ispravku za koju tvrdila je poslata redakcijama, direktorka

[povezaneprice]

Tanjuga je pitala urednicu Pištaljke da li baš želi da proverava njenu tvrdnju, a kada je dobila potvrdan odgovor rekla je da ona ne mora da dostavi ispravku i da joj pošaljemo mejl sa takvim zahtevom.

Do objavljivanja ovog teksta Tanjug nije dostavio Pištaljci pomenutu ispravku.

Uzbunjivača Borka Josifovskog i predstavnike Pištaljke umesto ministra u Ministarstvu zdravlja primila su trojica državnih sekretara, među kojima se nalazio i suprug direktorke Tanjuga Vladimir Đukić. Smatramo da je direktorka Tanjuga Branka Đukić i zbog ove činjenice dužna da javnosti i kolegama objasni jučerašnje, u najmanju ruku, neprofesionalno postupanje ove agencije i odagna sumnje u pozadinu ovog događaja. Ministar zdravlja Zlatibor Lončar, niti bilo ko u ministarstvu do utorka ujutru, kada je dr Borko Josifovski sa predstavnicima Pištaljke došao pred vrata ministarstva, nije odgovorio na poziv da primi dokumentaciju koju je nekoliko dana ranije pred TV kamerama sam tražio obećavši da će afera u Hitnoj pomoći biti istražena.


Ekipa Pištaljke

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend