26. okt 2020.

UNS prijavio pretnje tužilaštvu

Udruženje novinara Srbije (UNS) prijavilo je danas Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal pretnje koje su nam na Tviteru upućene nakon što smo na toj društvenoj mreži objavili saopštenje u kojem pozivamo novinare N1, Nove i Nova.rs da se odupru pritisku vlasnika i prestanu da krše profesionalni kodeks.

„Koja ste vi gamad, al će te visiti za ovo, jedan po jedan = SVI“, glasi jedna od pretnji upućena UNS-u na Tviteru.

UNS je pretnje tužilaštvu prijavio preko Stalne radne grupe za bezbednost novinara, u kojoj su uz predstavnike UNS-a i drugih novinarskih i medijskih udruženja visoki predstavnici policije i tužilaštva.

Ispod objave Udruženja pod nazivom „UNS poziva novinare N1, Nove i Nova.rs da se odupru pritisku vlasnika i prestanu da krše Kodeks novinara“ koju smo 23. oktobra postavili na Tviteru nalaze se više od dvesta agresivnih, vulgarnih i uvredljivih komentara.

Hajci protiv UNS-a na Tviteru su se pridružili urednici i novinara medija Junajted grupe, postičući svoje simpatizere da jezikom mržnje i agresivnosti komentarišu UNS-ovo saopštenje, u kojem ih pozivamo da se odupru pritisku vlasnika i da prestanu da svojim izveštavanjem drastično krše Kodeks novinara.

Pokušaj diskreditacije UNS-a na Tviteru usledio je nakon što smo saopštili da su N1, Nova i Nova.rs prekršili etička i profesionalna pravila izveštavajući o presudi ciriškog suda po tužbi Dragana Šolaka protiv Pinka, Informera i Studija B, kao i o informacijama koje je UNS objavio o tom sudskom postupku. Dragan Šolak je suvlasnik Junajted grupe u čijem su vlasništvu N1, Nova i Nova.rs.

Osim na Tviteru, redakciji UNS-a na imejl i u komentarima na sajtu stigao je niz jednako uvredljivih i vulgarnih komentara na to saopštenje, kao posledica neprimerene kampanje koju vode mediji Junajted grupe.

Kao član Stalne radne grupe za bezbednost novinara UNS će nastaviti da dostavlja pretnje tužilaštvu koje podstiču nasilje i predstavljaju pretnju po našu bezbednost.

1 komentar za: “UNS prijavio pretnje tužilaštvu

  1. B.B. King

    Nazdravlje kad je UNS sa Ljiljom Smajlović i pravednim Radomirovićem krenu(l)o u napad i prijavljivanje. A nazdravlje i kad su krenule pretnje – njima. Sve je otišlo u Honduras, zaista, kad jedan UNS p(r)oziva bilo koga da se odupre gazdi i sačuva samostalnost. Jedino čega se kao građanin probojavam je momenat kada bi se Šolak kandidovao za predsednika, jer onda bi zaista bilo napeto gledati program N1 i sa zebnjom se sećati BK televizije koja beše dopadljiva (mada malo prezašećerena i bljutava) sve dok se mučeni Bogoljub K. nije kandidovao, kada su počele petnaestominutni prilozi u vestima BK, kojima su te vesti počinjale, a koji su govorili o predizbornim aktivnostima kandidata – B. Karića. Živela istinska nezavisnost medija, i od političkih centara moći, i od gazda i od svega. Živela zavisnost od profesionalnog kodeksa i zdravog razuma!

    26. окт 2020. at 15:02

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend