19. jul 2017.

UNS: V.d. glavnog urednika Politike da objasni fantomske komentare

Udruženje novinara Srbije traži od v.d. glavnog i odgovornog urednika Politike Žarka Rakića da hitno javnosti objasni kako su i zašto te novine objavile najmanje dva komentara izmišljenih autora. Politika je u izdanjima od 5. maja i 18. jula u rubrici Pogledi objavila komentare nepostojećih "stručnjaka" u kojima se relativizuju zločini nad ženama i pravdaju nasilnici, a uzrok za porast nasilja nalazi u "agresivnom feminizmu".

Umesto imena i fotografija pravih autora komentara, potpisani su ljudi koji ne postoje, a uz njihova imena objavljene fotografije preuzete sa interneta, u jednom slučaju fotografija starijeg čoveka, navodno najstarijeg Nemca, a u drugom jednog nemačkog glumca.

UNS protestuje zbog ovih zloupotreba u najznačajnijim srpskim novinama i poziva Žarka Rakića da kaže ko je za njih odgovoran.

UNS je posebno zabrinut što ova praksa Politike podseća na vreme vladavine Slobodana Miloševića kada su te novine u rubrici Odjeci i reagovanja objavljivale izmišljena pisma podrške režimu.

S obzirom na teško stanje u kojem se Politika trenutno nalazi, činjenicu da javnost i dalje ne zna ko je, pored države, suvlasnik tog lista, da Politika nema ni legalno postavljenog direktora ni glavnog urednika, UNS izražava bojazan da bi odbijanje Žarka Rakića da objasni fantomske komentare i kazni odgovorne za njihovo objavljivanje nepovratno urušilo ugled Politike.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend