19. jul 2017.

Politikini fantomski komentatori

U poslednja dva meseca uredništvo Politike objavilo je bar dva komentara fantomskih autora, otkriva Udruženje novinara Srbije. U rubrici Pogledi, u kojoj se objavljuju lični stavovi i analize stručnjaka, novinara i umetnika, pojavili su se prilozi očigledno izmišljenih komentatora. Tako su korisnici društvenih medija u utorak, 18. jula otkrili da je Politika objavila fantomski komentar izvesnog Petra Veličkovića „forenzičkog psihijatra, sudskog eksperta za poveravanje dece“ iz Montreala, Kanada.

Fotografije korišćene za izmišljene komentatore: Derneman i Kaufman

„Veličković“ piše da dve tragedije u centrima za socijalni rad u Beogradu „ukazuju na duboke, teške i nepopravljive slabosti i nekompetentnost celokupnog sistema zaštite porodice u Srbiji“ i napada „agresivne feministkinje koje su i ove tragedije iskoristile za svoju političku agendu“.

Uz komentar je objavljena i fotografija „Petra Veličkovića“ za koju su korisnici društvenih medija ustanovili da je zapravo fotografija nemačkog glumca Andreasa Kaufmana.

Pošto je vest o fantomskom komentatoru počela da se širi Fejsbukom i Tviterom, a portal Vice objavio članak o tome, Politika je „Veličkovićev“ komentar skinula sa sajta.

Kako je Andreas Kaufman u Politici postao psihijatar Petar Veličković

Međutim, kako Udruženje novinara Srbije otkriva, ovo nije jedini gaf uredništva Politike. Pre nešto više od dva meseca, 5. maja, takođe u rubrici Pogledi objavljen je komentar Milovana B. Vučića“, koji je potpisan kao „profesor univerziteta, psihoanalitički psihoterapeut i psihoanalitički supervizor, specijalista za dečju psihoanalizu, Los Anđeles, Kalifornija“.

I „profesor Vučić“ napada feministkinje, pa u komentaru pod naslovom „Nepravde feminističkog pravosuđa“ brani sudiju koja je decu dodelila ocu (iako se ne pominje koji je slučaj u pitanju, iz konteksta je jasno da je reč o brakorazvodnoj parnici gradonačelnika Beograda Siniše Malog). „Jedne novine su čak pokrenule „apel majkama“ da se takva „čudna pojava“ spreči. Valjda s idejom da se deca poveravaju isključivo majkama, a nikada i očevima. Ova debata indirektno otkriva da je srpsko porodično pravosuđe pod takvim feminističkim uticajima da ono više i ne deli bilo kakvu pravdu“, piše „profesor Vučić“.

Pregledom baze Google Scholar koja obuhvata praktično sve akademske članke, ne može se pronaći nikakav doprinos „Milovana B. Vučića“. Međutim, pretraga fotografije koju je uz komentar objavila Politika dala je sličan rezultat kao i u slučaju „Petra Veličkovića“ – opet je u pitanju Nemac, ali ovog puta reč je o najstarijem muškarcu koji je živeo u Nemačkoj Hermanu Dernemanu. On je umro 2005. u 112. godini života.

Objavljivanje dva komentara fantomskih autora, sa istim tezama i sličnim izvorom fotografija, upućuje na zaključak da urednici Politike namerno obmanjuju svoje čitaoce i svesno urušavaju tradiciju tog dnevnog lista.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend