28. feb 2020.

Verica Bradić o tužbi Olje Bećković: Nekad se suđenja pokreću zbog marketinga

Prošle sedmice počelo je suđenje po tužbi Olje Bećković protiv autora emisije Hit tvit, zbog sumnje da je ona plagijat Utiska nedelje.

Verica Bradić, voditeljka Hit tvita koji se emituje na Pinku nedeljom uveče u istom terminu kada i Utisak nedelje na Nova S, kaže za Danas da je prema njenom mišljenju bolje izbegavati komentarisanje slučajeva koji su na sudu, „jer ako su već na sudu onda je sud taj koji će to rešiti“.

– Znam da se ponekad poseže za time da se procesi za zaštitu autorskih prava pokreću zbog reklame, marketinga, uticaja na javnost i tako dalje. Nemam potrebu za takvom vrstom publiciteta izvan same emisije koju vodim – istakla je Bradić.

Prvo ročište po tužbi Olje Bećković protiv televizije Pink, Željka Mitrovića, Verice Bradić i Gorana Gmitrića, koautora emisije Hit tvit, održano je prošlog petka u Višem sudu u Beogradu.

Dan pre početka postupka, Olja Bećković je rekla za Danas da očekuje presudu koja neće obeshrabriti samo tužene plagijatore, nego i svakog drugog ko je poverovao da u ovoj zemlji nema ničeg prirodnijeg i nekažnjivijeg od krađe.

Goran Draganić, pravni zastupnik Olje Bećković, rekao je na ročištu u Palati pravde da njegova klijentkinja u tužbenom zahtevu protiv autora emisije Hit Tvit i glavnog urednika televizije Pink nije tražila ni naknadu materijalne ili nematerijalne štete, niti ukidanje emisije Hit tvit na televiziji Pink.

„Iako po zakonu ima na to pravo, ona ima samo dva zahteva. Prvi da sud ustanovi da li je emisijom Hit Tvit povređeno autorsko pravo emisije Utisak nedelje. I ukoliko sud ustanovi da jeste, da se presuda objavi u emisiji Hit Tvit“, kazao je Draganić.

Na prvom ročištu niko od strana u postupku nije bio prisutan, ali će svi oni morati da se pojave u sudu 23. marta, za kada je planirano saslušanje stranaka.

Emisija Utisak nedelje počela je sa emitovanjem 1991. godine na televiziji Studio B. Godinama se emitovala na televiziji B92, da bi 2014. godine bila skinuta sa programa. Nakon pet godina, emisija je počela da se emituje na kablovskom kanalu Nova S. Nedugo zatim, u istom terminu, na televiziji Pink počelo je emitovanje emisije Hit tvit.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend