19. jul 2021.

Vladimir Vukčević: Sa nacionalnih frekvencija nas osuđeni za ratne zločine „podučavaju istini“

Nekadašnji tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević izjavio je da se stalno pojavljuju novi "stručnjaci" koji govore da je Haški sud antisrpski.

Foto: Medija centar Beograd

On je rekao da je katastrofa što nas poslednjih godina sa nacionalnih frekvencija osuđeni za ratne zločine podučavaju o tome šta je istina, a šta nije.

„Pojavljivanjem na nacionalnim frekvencijama praktično se rehabilituju osuđeni ratni zločinci, iako se zna da su ti ljudi odgovarali za najgora krivična dela, za ratne zločine“, rekao je Vukčević za NIN.

Komentarišući izveštavanje medija povodom pravosnažne presude Ratku Mladiću on je rekao da ga „zapanjuje količina mržnje, ali i ogromno neznanje koje se plasira preko tih medija“ i naglasio da mu se sve to „prosto gadi“.

O Srebrenici je Vukčević rekao da je „tu jasno šta je bilo“ i podsetio da je Srbija članica Ujedinjenih nacija (UN) i da je dužna da poštuje sve odluke međunarodnih faktora, pa i suda u Hagu, koji je organ Saveta bezbednosti UN.

Podsetio je da je sud u Hagu doneo odluke u više presuda „kojima je utvrđeno da se desio genocid“.

Dodao je i da postoji odluka Međunarodnog suda pravde „koji je takođe rekao da je u Srebrenici izvršen genocid, ali da Srbija sa tim nema nikakve veze, osim što nije preduzela dovoljno da to eventualno spreči“. Vukčević je naglasio da misli da „Srbija nije mogla ništa da spreči“.

Upitan kako ocenjuje sadašnji rad Tužilaštva za ratne zločine istakao je da je on „katastrofalan“ i da vidi da u tom tužilaštvu „jedino radi Bruno Vekarić, mada mu to neće doneti ništa dobro“.

O svojoj naslednici, tužiteljki za ratne zločine Snežani Stanojković, Vukčević je rekao da je njen izbor na tu funkciju „osveta antihaškog lobija“.

On je podsetio da je Snežanu Stanojković postavio poslanik Srpske napredne stranke Milovan Drecun, „bivši novinar protiv koga je bio pokrenut postupak zbog govora mržnje i to nikad nije mogao da nam oprosti“.

Vukčević je ocenio da je Stanojković za mesto tužiteljke preporučilo to „što će sve da ih sluša“, misleći pritom na Drecuna i generalnog sekretara Skupštine Veljka Odalovića, „i što ništa neće da radi“.

Govoreći o izjavama ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina o zločinima i Haškom sudu, Vukčević je ocenio da je to „kriminalno“, da Vulin to „ne bi smeo da radi“ i podsetio da je mešanje u rad institucija kao što je javno tužilaštvo krivično delo.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend