19. jul 2021.

Globalna istraga: Novinari, aktivisti i disidenti špijunirani putem softvera

Istraga koju je sproveo međunarodni medijski konzorcijum, zasnovana na procurelim podacima, pružila je dodatne dokaze da se zlonamerni softver izraelske Grupe NSO koristi za špijuniranje novinara, boraca za ljudska prava i političkih neistomišljenika.

Sa liste više od 50.000 brojeva mobilnih telefona, koju su dobili pariska neprofitna organizacija Zabranjene priče i grupa Amnesti internešenel, i podelili je sa 16 medijskih organizacija, novinari su identifikovali više od 1.000 pojedinaca u 50 zemalja koje su navodno klijenti NSO izabrali za potencijalni nadzor.

Medju njima je 189 novinara, više od 600 političara i državnih zvaničnika, najmanje 65 rukovodilaca u privredi, 85 boraca za ljudska prava i nekoliko šefova država, navodi Vašington post, član međunarodnog konzorcijuma.

Kuće za koje rade novinari su Asošiejted pres, Rojters, CNN, Vol strit džurnal, Mond i Fajnenšel tajms.

Amnesti navodi da su njeni forenzički istraživači utvrdili da je vodeći špijunski softver Grupe NSO uspešno instaliran na telefon turske novinarke Hatidže Čengiz, verenice ubijenog novinara Vašington posta Džamala Kašogija, svega četiri dana nakon što je likvidiran u Konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu 2018. godine.

Kompanija je prethodno dovođena u vezu sa špijuniranjem Kašogija.

Grupa NSO je demantovala da su podaci na kojima se zasniva izveštaj procureli sa njenih servera, navodeći da „takvi podaci nikada nisu postojali“ ni na jednom od njenih servera.

Ta kompanija je navela da je izveštaj „pun pogrešnih pretpostavki“ i ponovila da softver prodaje jedino vlastima, za upotrebu protiv terorista i najvećih kriminalaca.

Kritičari te tvrdnje nazivaju neiskrenim i ukazuju na problem gotovo potpunog nedostatka regulacije privatne globalne industrije nadzora.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend