06. feb 2019.

Vučić i glasač Marić

Predsednik Srbije i Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić uprkos broju sati koje provodi u medijskim nastupima uključujući i uživo uključenja, gubi nezadrživo političku kondiciju.

Jer, ima jedna loša stvar kad čovek sebe toliko stavlja na uvid javnosti. A to je da se raspoznaju psihološki znaci, gestovi i mimika, pa političar postaje skroz predvidljiv, samim tim i dosadan. Naročito postaje predvidljiv u tome što očekuje povlađivanje – samo i jedino odobravanje na sve što kaže. Čak i blaga upitanost kakvu je nedavno ispoljila bivša koleginica Milomira Marića sa televizije Hepi, sada nova zvezda Pinka, Irina Vukotić, čini predsednika vidljivo nervoznim.

Ali, tom slabljenju predsednikove uloge i moći nema pomoći, čak ni u starim i oprobanim TV formatima kod Marića – pravo psihološko stanje nezadrživo prodire na površinu i ukazuje se gledaocima. Ukazuje se kao Vučićeva iskrena ozarenost kada se prikaže spot SNS za društvene mreže o opoziciji i uličnim demonstracijama protiv njegove vlasti. To je ozarenost autora oduševljenog svojim delom, koji gledaoce ne ostavlja neupućene ko je neimenovani tajkun broj jedan iz spota koji gladi mačku. Vučić „otkriva“ da je to Mišković, kao dete koje prepričava „Mašu i medveda“.

A u nameri da pomogne Vučiću da ostane premoćan kakav misli da jeste, Marić uspeva da samog sebe prevaziđe u ulizištvu, i da objasni da godinama glasa za Srpsku naprednu stranku. Na sekundu to zbunjuje i samog predsednika, pa je on rečenicu počeo kao da se obraća političkom neistomišljeniku – i zato zatečen mora da se zahvaljuje na tom glasu. I predsednik i Marić uspevaju da stvore utisak da je Vučićeva vlast u zalasku. I da je pad samo pitanje vremena, uprkos rejtinzima i ostalim Vučićevim čudima. Čak i sporazum sa Prištinom deluje da bi je učvrstio na jedno pola godine najduže, ako i toliko.

Vučić ima samo jedan izlaz – da potpuno promeni svoju ulogu, nastup, javni profil, i baš to neće učiniti. On nastavlja sa starom kampanjom, ubeđen da samo treba da je vodi brže, jače i bolje. Ako opozicija pokreće proteste u gradovima Srbije, on uzvraća svojom kampanjom po gradovima, kreće u četvrtak i razgovara sa građanima. I dalje se pravi da je ubeđen da trči pobedničku trku, da protivnici u stvari i ne postoje, i da svi samo glume, a da on to radi najbolje. Toliko da i Milomir Marić samo za njega glasa i je li, glasaće zauvek.

Redakcija lista „Danas“

2 komentara za: “Vučić i glasač Marić

  1. Зоран

    Гомила глупости по принципу- шта се баби снило……

    06. феб 2019. at 16:36
  2. Srdjan

    Preporučujem redakciji lista Danas da ne prati emisiju Ćirilicu jer to nije njen nivo. Redakcija bi trebala svoje kapacitete da usmeri praćenju dečijih programa.

    14. феб 2019. at 18:40

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend