22. maj 2023.

Za koji medij se protest nije ni desio: Prelistavamo naslovne strane štampe

Prelistavajući naslovne strane današnjih dnevnih novina, deluje kao da se u Beogradu juče nije za sve desio protest "Srbija protiv nasilja" na kojem se okupilo više desetina hiljada građana. Ipak, provladini tabloidi su ove subote mnogo blaže izvestili o protestu u odnosu na prethodnu sedmicu.

Foto: Cenzolovka

List Danas piše na naslovnoj da je ovo „najveći protest posle 5. oktobra“ i da su „reke ljudi“ sinoć bile na ulicama i mostovima Beograda.

I novine Nova pišu da je reč o najmasovnijem protestu protiv nasilju do sada, kome su posvetili više od polovine naslovnice sa naslovom „Srpsko proleće“.

Međutim, na naslovnoj strani Večernjih novosti protesti se ne pominju ni jednim jedinim slovom.

Glavna tema subotnjeg broja Blica na naslovnoj strani je novi sistem „Čuvam te“, a na Novostima tekst o Kosovu pod naslovom „Kurtijeva okupacija na severu“. Novosti su, doduše, izvestile o skupu SNS u Pančevu na kojem je govorio predsednik Aleksandar Vučić, a koji se održavao u isto vreme kada i treći protest „Srbija protiv nasilja“ u Beogradu.

List Politika kao glavnu temu na naslovnoj istakao je skup SNS u Pančevu, ali je zabeležio i da je „Ponovo blokirana Gazela“.

Informer u vrhu naslovnice ističe „Jasno je ko se bori za Srbiju, a ko priželjkuje haos“, dodavši da je Gazelu „blokiralo 10.000 hejtera, a kod Vučića u Pančevu bilo 30.000 ljudi“.

Kurir i Blic su na prvim stranama ravno izvestili da je održan protest u Beogradu, dok je Srpski telegraf naveo da se „zloupotrebljava tragedija u političke svrhe“.

Novine Alo su ove subote, čini se, otišle najdalje, pa protestima u Beogradu posvetile centralno mesto na naslovnici ističući da su strani lobisti, Kurti i domaća opozicija na istoj strani. Naslov je „Totalni udar na Srbiju“.

B. C.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend