24. okt 2014.

Uticaj drona na pomračenje naslovnih strana

tumblr_mc4j55MeD01qjvwa5o1_500Pojavu bespilotne letelice koja vuče platno sa mapom “velike Albanije” tokom fudbalske utakmice Srbija–Albanija dnevne novine u Srbiji uglavnom su koristile za povećanje tiraža neprofesionalnim podgrevanjem strasti, neistinama, poluinformacijama i neproverenim saznanjima umesto da informišu o tome šta se tamo zaista dogodilo.

DAN PRVI: ŠOK

Olsi Rama uhapšen…

Brat premijera Albanije iste večeri se vratio u Tiranu, što znači da je “vest” o hapšenju u najmanju ruku neproverena. Za tu informaciju Politika se pozvala na Vladu Srbije i MUP, Danas na elektronske medije, Kurir na Fudbalski savez Srbije i MUP, Informer na izvor iz policije, dok se Blic, Alo i Naše novine nisu pozvali ni na jedan izvor.

Dan posle ovih naslova domaći mediji ublažili su retoriku, pa je nekako ispalo da je sa Ramom obavljen razgovor na samom stadionu u Humskoj.

MUP Srbije do danas nije izdao zvanično saopštenje o tome da li je Rama bio uhapšen, priveden, pretresen, saslušan ili bilo šta slično, tako da je očigledno da i institucijama sistema odgovara ovakva manipulacija činjenicama.

 NARAVOUČENIJE: Poverenje dnevnih novina u anonimne izvore je – bezgranično. 

… jer je lično iz VIP lože upravljao letelicom…

Izvori za ovu tvrdnju na naslovnim stranama novina isti su kao i za “hapšenje”: neimenovani ili nepostojeći. Nakon prve informacije da je Rama iz VIP lože stadiona upravljao letelicom (navodio je, pustio je) i da je kod njega pronađen daljinski kojim je to činio, dan kasnije svi mediji su preneli da je Rama zapravo preko aplikacije na mobilnom telefonu navodio dron od trenutka kada se on pojavio nad stadionom. Poslednja vest kaže da je Rama u telefonskom razgovoru zapravo navodio onoga ko je dronom upravljao. Ali i dalje nijedan medij ne iznosi bilo kakav dokaz za svoje tvrdnje.

 NARAVOUČENIJE: Poverenje dnevnih novina u anonimne izvore koji im svima daju identične informacije je – bezgranično. 

… koja je poletela sa crkve…

Za ovu vest, koju su preneli svi mediji, neki prvog a neki drugog dana, osim podrazumevano neimenovanog, glavni izvor je starešina Crkve Svetog arhangela Mihaila. Iako, kako je sam rekao, on nije ni video ni čuo da se nepoznati vlasnik drona penje na crkvu, mediji su preneli njegovo objašnjenje da je taj čovek do kupole stigao preko gromobrana, kao i koliko dugo i ozbiljno bi ova akcija mogla biti pripremana. Uz napomenu da crkva nema osvetljenje i kamere, iako je to nekoliko puta traženo.

 NARAVOUČENIJE: Poverenje dnevnih novina u sagovornike koji nit su čuli nit su videli je  – bezgranično. 

… a koja je nosila zastavu „velike Albanije“

Zastava “velike Albanije” ne postoji. Bespilotna letelica vukla je platno na kojem su bili mapa “velike Albanije”, fotografije Ise Boljetinca i Ismailja Ćemalija, datum usvajanja Deklaracije o nezavisnosti Albanije i natpis “Autochthonous”.

 NARAVOUČENIJE: Poverenje dnevnih novina u same sebe kada je u toku izbor za najvećeg patriotu je – bezgranično glupo. 

Osim ovih, pojavila se i informacija da je grupa navijača Albanije pre utakmice zadržana na Aerodromu „Nikola Tesla“ (jer su imali obeležja takozvane OVK), ali da je posle urgencije spolja, policija morala da ih pusti u Srbiju. Do danas se sa sigurnošću ne zna sledeće: koliko ih je bilo, da li je Rama bio među njima, da li su svi oni bili u svečanoj loži, da li je za njihovo puštanje urgirala EU (u igri su bili Davenport i File), Albanija ili – premijer Srbije.

DAN DRUGI: EUFORIJA

Ako bi nekakvo opravdanje za ovakve naslovne strane 15. oktobra, prvog dana posle utakmice, mogli da budu manjak vremena za razmišljanje pre slanja novina u štampu i višak emocija usled šoka, kako razumeti ono što je narednog dana osvanulo na naslovnim stranama:

Albanci su krivi…

Prvi problem je sadržaj ovih naslova: u sedam od osam udarnih vesti na naslovnim stranama dnevnih novina nema ništa o sportskom događaju o kome govore. Čak i naslov “Krivi su”, koji donosi reagovanja zvaničnika EU i UEFA, zapravo je presuda. Odluka UEFA o tome ko je “kriv” najavljena je za 23. oktobar.

Poseban problem na naslovnim stranama od 16. oktobra jeste neprimeren rečnik, pa tako imamo “Američki pasoš, a džukela albanska” (Naše novine) ili “Šiptarska svinjarija” (Informer).

 NARAVOUČENIJE: Poverenje urednika u državu koja ne kažnjava širenje nacionalne mržnje je – zastrašujuće. 

… jer su sproveli pakleni plan svoje tajne službe…

Svi mediji (osim lista Danas) objavili su teoriju po kojoj je “albanska operacija Stadion” zapravo osmišljena u Tirani i predstavlja isključivo političku provokaciju. To ne bi bio problem da je teorija oslonjena na bilo kakav imenovani izvor. Tačno je to da su ovoj teoriji doprinele i neumerene izjave zvaničnika Srbije, koje su mediji revnosno prenosili, ali je još tačnije da mediji treba i da provere istinitost ovakvih tvrdnji ili bar da naglase da to nisu uradili, da daju bar neki znak da ih zanima istina, a ne propaganda. Koliko je to loše i za toliko cenjeni patriotizam, lepo ilustruje primer Naših novina, koje su jedine na naslovnu stranu stavile i vest o profesionalnom ponašanju fudbalera Srbije – nažalost, ovaj pozitivan detalj ostao je u senci teorije o “paklenom planu iz Tirane”.

 NARAVOUČENIJE: Poverenje urednika u tajne službe je – zastražujuće. 

… što je isprovociralo do tada mirnu publiku koja je goste samo udarala…

Pojedine fotografije na ovim naslovnicama pokazuju fudbalere Albanije tokom tuče sa momkom u farmerkama i majici sa grbom Srpske radikalne stranke na leđima, a da pritom nijedan medij ni deo naslovne strane nije posvetio ulasku navijača Srbije na teren. To što su ljudi kojima je mesto na tribinama nekako ušli na teren jedna je od zamerki koje je UEFA uputila domaćem fudbalskom savezu. Osim toga, mediji ni ovoga puta nijedan naslov nisu posvetili zviždanju himni protivnika, skandiranju pretnji i ubacivanju pirotehnike na teren.

 NARAVOUČENIJE: Poverenje urednika u to da niko od nas nije čuo “Ubij, zakolji….” je – zastrašujuće. 

… pošto su doneli/pokušali da otmu zastavu „velike Albanije“

Koliko daleko je otišlo takmičenje u tome koji će urednik biti veći Srbin ilustruje primer fotografije koja se 16. oktobra (dakle, više od 24 sata od trenutka kada je utakmica prekinuta) pojavila na naslovnoj strani Informera: na fotografiji ispod koje piše “Došao da provocira: Olsi Rama pred utakmicu” zapravo je novinar iz Tirane Blendi Fevziju koji drži zastavu Albanije. Albanije, u njenim granicama.

 UMESTO NARAVOUČENIJA: Albanija je država i ima zastavu. „Velika Albanija“ nije država i nema zastavu. Policija, vojska i tajne službe imaju portparole. Mediji imaju novinare i urednike, a ne huškače, portparole i propagandiste. 

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend