26. apr 2016.

Kruševac: Duga noć uz poznate priče

slika 1_tv_plus

Vreme je da čujemo šta nam gazda kaže: Televizija Plus

TV Plus je do iznemoglosti reprizirao izjavu Bratislava Gašića, a Radio-televizija Kruševac emitovala je snimke četiri ulične ankete tokom kojih su gledaoci obavešteni da treba da pobede najbolji, pa da nam bude „još bolje“. U programu su se povremeno pojavljivali i predstavnici stranaka van naprednjačke koalicije, ali Demokratske stranke u izbornoj noći nije bilo  

Neravnopravan medijski tretman stranaka koje su učestvovale na izborima u Kruševcu, o čemu je Cenzolovka opširno izveštavala, nastavljen je i u izbornoj noći. Baš kao što su tokom čitave kampanje svoj informativni program zasnivale na aktivnostima Srpske napredne stranke, lokalne televizije RTK i TV Plus i tog su dana bile fokusirane isključivo na SNS.

O rezultatima glasanja gledaoci lokalnih televizija u postizbornoj noći nisu uspeli da saznaju ništa – osim kroz izjavu potpredsednika naprednjaka Bratislava Gašića, koji je na osnovu uzorka sa tri (3) biračka mesta objavio da je SNS osvojio preko 57 odsto glasova.

Na ove dve televizije, baš kao i na uglavnom proopozicionoj TV Jefimija, imali smo priliku da u više navrata repriziranim prilozima vidimo kako su glasali čelnici SNS-a i gradski funkcioneri iz te stranke i stranaka njihove koalicije. Istini za volju, ostale izborne liste medijima nisu ni poslale termine kada će i na kojim glasačkim mestima glasati njihovi lokalni lideri.

Gašićev Plus o Gašiću, i tako ukrug

Jedino na Televiziji Plus, vlasništvu potpredsednika SNS-a Bratislava Gašića, izborni program počeo je odmah po zatvaranju birališta. Prvi je bio baš prilog s Gašićevog biračkog mesta, uz njegovu dužu izjavu da očekuje natpolovičnu većinu na svim nivoima: naveo je da su naprednjaci prethodne četiri godine vredno radili, da je SNS vodio pozitivnu izbornu kampanju, dok su ostali samo govorili „mrzimo Vučića, mrzimo Bratislava Gašića“.

Nijedna televizija u goste nije pozvala predstavnika demokrata, iako je ova stranka, po svemu sudeći, jedina koja će, pored koalicija oko SNS-a i SPS-a, ući u lokalnu skupštinu Kruševca

Veče je nastavljeno emitovanjem snimka glasanja gradonačelnika Kruševca Dragog Nestorovića (takođe iz SNS-a) sa suprugom, te njegovom podužom izjavom o poverenju građana koje su stekli „zavidnim rezultatima“, što je ilustrovao podatkom da se to „i danas vidi na 48 gradilišta“. Posle Nestorovića, emitovani su snimci glasanja direktorke Gimnazije Biljane Dačić (koja je inače bila potpredsednica Skupštine u prethodnom sazivu i članica Samostalnog DSS-a na koalicionoj listi SNS-a), kao i snimak glasanja zamenice gradonačelnika Jasmine Palurović (SNS).

Već pomenutu izjavu Bratislava Gašića imali smo prilike da pogledamo i nakon sledećeg bloka, u kojem je emitovana kratka anketa sa građanima snimljena tokom dana. Sledila je izjava predsednika Gradske izborne komisije, koji je rekao da nije bilo nepravilnosti, ali da jeste „mnogo dezinformacija o tome“.

Predizborni program kombinovano je vođen iz dva studija: iz jednog se voditeljka povremeno uključivala sa rezultatima republičkih izbora, dok je u drugom jedina gošća programa, nakon što su počeli da stižu rezultati o ubedljivoj pobedi SNS-a, bila Biljana Dačić. Konačno, gledaoci su opet obavešteni da je vreme za „podsećanje na glasanje potpredsednika SNS-a Bratislava Gašića“.

Usledilo je još uključenje iz izbornog štaba Jedinstvene Srbije u Kruševcu, a potom direktan prenos konferencije za novinare Aleksandra Vučića, čime je postizborni program praktično i završen. Inače, tokom ovog programa emitovano je više blokova reklama, spotova i kratkih emisija o lepotama Srbije.

RTK o stabilnoj i jakoj vlasti

Na regionalnoj Radio-televiziji Kraljevo, odnedavno u vlasništvu Radoice Milosavljevića, postizborni program počeo je tek u 21 sat, a od zatvaranja birališta pa do početka programa, koji je najavljivan kajronom, mogli smo da gledamo snimak koncerta KUD-a „14. oktobar“ i muzičke spotove.

O rezultatima glasanja gledaoci lokalnih televizija u postizbornoj noći nisu uspeli da saznaju ništa – osim kroz izjavu Bratislava Gašića, koji je na osnovu uzorka sa tri (3) biračka mesta objavio da je SNS osvojio preko 57 odsto glasova

Najpre je emitovana serija priloga o zatvaranju biračkih mesta, a potom snimci glasanja i izjave Bratislava Gašića, gradonačelnika, zamenice gradonačelnika i potpredsednice Skupštine (svi sa iste koalicione liste). Tokom programa emitovane su i četiri ulične ankete u kojima su gledaoci obavešteni da treba da pobede najbolji, pa da nam bude „još bolje“.

Periodično su čitani i podaci CeSID-a (kruševačka izborna komisija nije se oglasila sve do narednog jutra), a u studiju su se smenjivali gosti: najpre Miodrag Đidić, nosilac liste Za Kruševac (jedne od tri liste koje su u predizbornoj kampanji „imale prođu“ na ovoj televiziji), potom Siniša Maksimović (poslanički kandidat SPS-a), pa Biljana Dačić (sa liste SNS-a) i na kraju gradonačelnik Kruševca Dragi Nestorović (SNS), kome je bilo ustupljeno pozamašno vreme – do samog kraja emisije.

Voditeljska pitanja i konstatacije bili su uglavnom bazirani na tezama da ćemo sada imati stabilnu i jaku vlast, da je kampanja bila pozitivna, da je SNS imao dobru interakciju sa biračima, te da je to „dokaz zrelosti stranke“.

REZULTAT

Gradska izborna komisija je na osnovu 70 obrađenih izbornih mesta, od ukupno 132, saopštila da su u Kruševcu naprednjaci osvojili 58 odsto glasova, koalicija SPS–JS 14,55 odsto, a DS 6,77 odsto, dok su ostale izborne liste ostale ispod cenzusa.

TV Jefimija – komentari i snimci bez tona

Televizija Jefimija postizborni program započela u 20.30 i jedina je u studiju imala komentatora Aleksandra Šargića, nekadašnjeg novinara, takođe nekadašnjeg člana Gradskog odbora LDP-a i jedno vreme vlasnika lokalne agencije za istraživanje javnog mnjenja.

Tokom programa, u kome je takođe moglo da se vidi kako su glasali gradski i stranački funkcioneri sa liste SNS-a, čulo se i dosta kritičkih reči na račun izborne kampanje, zatvorenosti lokalnih medija za opozicione liste, a govorilo se i o incidentima s napadima na aktiviste opozicije i o njihovim sumnjama u regularnost glasanja na pojedinim biračkim mestima. Bilo je i izbornih procena i kombinatorika uprkos nedostatku informacija iz Gradske izborne komisije, pa čak i gradskih izbornih štabova političkih stranaka.

TV Jefimija je nekoliko puta pokušala da uključi svoje ekipe iz stranačkih sedišta (SPS, SNS), ali te izjave nisu mogle da se čuju jednostavno zato što – nije bilo tona.
Program je tekao uz stalnog komentatora i goste iz SPS-a, koalicije Za Kruševac i SRS-a.

Nijedna televizija u goste nije pozvala predstavnika demokrata, iako je ova stranka, po svemu sudeći, jedina koja će, pored koalicija oko SNS-a i SPS-a, ući u lokalnu skupštinu Kruševca.

IZBORI I MEDIJI

Između dva izborna kruga lokalni mediji su privatizovani, pritisci na medije i novinare intenzivirani, a uprkos setu novih medijskih zakona, čini se da je ideal objektivnog, nepristrasnog i profesionalnog izveštavanja dalji nego ikad. Kako to izgleda u praksi? Kako o izborima izveštavaju mediji koji odnedavno imaju nove vlasnike? Kako se političari ponašaju prema novinarima lokalnih medija, a kako novinari prema njima? U naredne četiri sedmice o ovim temama za Cenzolovku će pisati novinari iz Pančeva, Kragujevca, Kruševca, Čačka i Vranja.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend