26. apr 2016.

Kragujevac: „Tišina je ovde, nema euforije“

Novi stari gradonačelnik: Radomir Nikolić na RTK

Novi stari gradonačelnik: Radomir Nikolić na RTK

Radio-televizija Kragujevac je tokom izborne noći kroz direktna uključenja novinara iz Pirota, Dimitrovgrada i Kruševca pratila lokalne izbore i u tim gradovima. Zanimljivo je da se radi o televizijama u vlasništvu Radoice Milosavljevića, koji je kupio i ovu kragujevačku televiziju, pa su gledaoci mogli na delu da vide prednosti umrežavanja o kojima je kruševački biznismen govorio kada se odlučio da pazari čak osam medija

Iščekujući izborne rezultate 24. aprila uveče, obe kragujevačke televizije, Kanal 9 i Radio-televizija Kragujevac, počele su još u 20 časova da emituju program pod istim nazivom – „Izborna noć“. U studiju RTK smenjivali su se mnogi gosti, pripadnici različitih političkih partija, a među njima je mesto pronašao i jedan novinar, dopisnik Politike iz Kragujevca.

Kanal 9 opredelio se za malo drugačiju taktiku, pa je voditeljka u studiju ugostila samo Borivoja Radića, osnivača Demokratske stranke u Kragujevcu. On je u opuštenom razgovoru koji je trajao više od pola sata govorio o mogućim rezultatima, ali i postizbornim koalicijama kako na republičkom tako i na lokalnom nivou.

Sigurni u pobedu

Pošto je Gradska izborna komisija veoma kasno izašla sa rezultatima lokalnih izbora, Borivoje Radić je o snagama na lokalu govorio bez zvaničnih podataka, pa je prednost dao koaliciji okupljenoj oko Veroljuba Stevanovića zbog „popularnosti koju on uživa među građanima“. Iako je naveo da bi bilo veliko iznenađenje da SNS pobedi u Kragujevcu, ogradio se objašnjenjem da će mnogi glasati za Vučića, a ne za Radomira Nikolića, aktuelnog gradonačelnika i prvog čoveka SNS-a u gradu, pa je moguće da Stevanovićeva popularnost ne bude dovoljna.

Na Radio-televiziji Kragujevac nije emitovan nijedan prilog o nepravilnostima tokom glasanja

Ipak, pripadnici opozicije su u svojim izjavama bili sigurni u pobedu u Kragujevcu, o čemu najbolje svedoči pitanje novinarke Kanala 9: „Šta možemo očekivati ako koalicija ZZŠ–DS ne osvoji apsolutnu većinu o kojoj se govori, budući da smo danas od Veroljuba Stevanovića čuli da neće ulaziti u koaliciju sa onima koji su ga izdali, da ne bi bili u prilici da to dva puta urade?“ Izborni rezultati rešili su nas ove dileme.

Nasuprot Kanalu 9, Radio-televizija Kragujevac odlučila je da u svom studiju u izbornoj noći prvo ugosti profesora Pravnog fakulteta u Kragujevcu Dragana Bataveljića, koji je gledaocima objasnio kako funkcioniše naš izborni sistem, koje su mu prednosti i mane, šta se dešava ukoliko se prekrši izborna tišina i koliko je glasova potrebno da bi partija prešla cenzus.

U studiju su se potom smenjivali predstavnici izbornih lista za koje se verovalo da će naći mesto u Gradskoj skupštini, a zanimljivo je da su dve najveće partije ostavljene za kraj, kada su rezultati glasanja bili gotovo izvesni. Tako je predstavnik Srpske napredne stranke već mogao da proslavlja veliku izbornu pobedu, dok je prvi čovek demokrata u gradu bio vidno neraspoložen i objasnio da takav ishod nisu očekivali.

Naprotiv, istakao je da su u ovoj koaliciji smatrali da će već oko 22 časa moći da proglase apsolutnu pobedu. On je jedini pomenuo „brojne neregularnosti“ primećene na izborima, o kojima, prema njegovim rečima, mediji nisu smeli da izveštavaju, ali i dodao da mu je jasno da će njegovu izjavu mnogi shvatiti u stilu „ko gubi, ima pravo da se ljuti“.

REZULTATI

Na lokalnim izborima u Kragujevcu ubedljivu pobedu odnela je Srpska napredna stranka (34,8%), dok je drugo mesto zauzela koalicija Zajedno za Šumadiju – Demokratska stranka (21,74%). Cenzus su prešle još dve koalicije: Socijalistička partija Srbije – Jedinstvena Srbija (9,50%) i Pokret za naš grad Boris Tadić SDS (5,02%). Na četiri biračka mesta glasanje je zbog nepravilnosti poništeno, pa će glasači ponovo na birališta sledeće nedelje.

Iz prve ruke i Radoičinih gradova

Činjenica je, ipak, da na Radio-televiziji Kragujevac nije emitovan nijedan prilog o nepravilnostima tokom glasanja, dok su na Kanalu 9 preneli konferenciju za medije Udruženja građana Crta, na kojoj je istaknuto da je na 4,9 odsto biračkih mesta bilo neregularnosti. Na ovoj televiziji preneli su i informaciju da je u Jagodini jedna osoba privedena jer je u alkoholisanom stanju polupala dve izborne kutije, ali i vest i fotografiju sa Tvitera na kojoj gradonačelnik Beograda Siniša Mali navodno ubacuje izborni listić u kutiju koja nije bila zapečaćena.

U studiju RTK smenjivali su se predstavnici izbornih lista za koje se verovalo da će naći mesto u Gradskoj skupštini, ali su DS i SNS ostavljeni za kraj, kada su rezultati glasanja bili gotovo izvesni

Međutim, prednost onih koji su izbornu noć pratili na RTK bila je u tome što su iz prve ruke mogli da saznaju kako glasanje protiče u Dimitrovgradu, Pirotu i Kruševcu, i to kroz direktna uključenja novinara iz tih gradova. Zanimljivo je napomenuti da su televizije u ovim gradovima od oktobra u vlasništvu Radoice Milosavljevića, biznismena iz Kruševca, koji je kupio i Radio-televiziju Kragujevac, pa smo na delu mogli da vidimo prednosti umrežavanja o kojima je dotični gospodin pričao kada je odlučio da pazari čak osam medija.

Jedino uključenje koje nije bilo sa neke od televizija u vlasništvu Milosavljevića jeste uključenje sa niške TV Zona plus.

Program Radio-televizije Kragujevac razlikovao se i po tome što je emitovan petominutni prilog o izborima kroz istoriju, i to dva puta za 120 minuta. Takođe, na ovoj televiziji nisu zaobišli ni predviđanja građana, pa su u jednoj anketi pitali Kragujevčane kakve rezultate očekuju, ali i šta će se u gradu promeniti posle ovih izbora. Iako je više od 90 odsto ispitanih reklo da očekuje pobedu Vučića, Kragujevčani nisu bili previše optimistični: većina je istakla kako ne očekuje značajne promene, ali bilo je i onih koji veruju u bolje sutra.

Izneverena očekivanja: Presek izbora na Kanalu 9

Izneverena očekivanja: Presek izbora na Kanalu 9

Na kraju programa, kada su rezultati lokalnih izbora već bili izvesni, obe televizije imale su živa uključenja iz dva najveća izborna štaba. U jednom – tuga i neverica ili, kako bi novinarka RTK rekla, „tišina je ovde, nema euforije“, dok je u drugom izborna pobeda proslavljena gromoglasnim aplauzom, a okupljenim pristalicama obratio se i sadašnji (a po svemu sudeći i budući) gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić.

IZBORI I MEDIJI

Između dva izborna kruga lokalni mediji su privatizovani, pritisci na medije i novinare intenzivirani, a uprkos setu novih medijskih zakona, čini se da je ideal objektivnog, nepristrasnog i profesionalnog izveštavanja dalji nego ikad. Kako to izgleda u praksi? Kako o izborima izveštavaju mediji koji odnedavno imaju nove vlasnike? Kako se političari ponašaju prema novinarima lokalnih medija, a kako novinari prema njima? U naredne četiri sedmice o ovim temama za Cenzolovku će pisati novinari iz Pančeva, Kragujevca, Kruševca, Čačka i Vranja.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend