26. apr 2016.

Nega cveća u izbornoj noći

Dan i noć: Pelceri i rasad na RTV Pančevo

Dan i noć: Pelceri i rasad na RTV Pančevo

Privatizovana Radio-televizija Pančevo se ovog puta po okončanju izbora nije odlučila za tradicionalnu emisiju sa gostima koji bi u studiju komentarisali rezultate. Umesto toga, uz tek pokoju vest o izborima, išli su dokumentarac Bi-Bi-Sija i emisija o nezi cveća

Kada je u Pančevu završeno glasanje za republički, pokrajinski i gradski parlament, pa i za mesne zajednice, lokalni mediji se tom temom nisu posebno pažljivo bavili. Radio-televizija Pančevo je do ponoći objavila tek informaciju iz Gradskog odbora SNS-a kako je na nivou Pančeva ova stranka osvojila 47,87 odsto glasova (na 20 od 74 biračka mesta). Da ne bude zabune, i ta je informacija išla na kajronu u dnu ekrana.

Jedina pančevačka televizija, privatizovana prošle jeseni, od zatvaranja biračkih mesta do ponoći imala je tek dve-tri ture vesti. U njima su se ponavljale izjava predsednika Gradske izborne komisije Đorđa Papulića kako je izlaznost 51 odsto i izjave sa biračkih mesta lokalnih lidera SNS-a, SPS-a, DS-a i LSV-a, pokrivene kadrovima glasanja.

Značajan zapis RTV Pančevo ostvarila je tokom emitovanja vesti u 22.24 sata, kada je reporterka preko telefona saopštila kako nikakav izborni materijal još nije ni stigao do Gradske izborne komisije. To je slutilo da će se dugo brojati.

Govorkalo se da će RTV Pančevo nastaviti tradiciju i tokom noći u kojoj se broje glasovi emitovati emisiju o izborima, u kojoj bi uživo iz studija govorili lokalni političari. To se ipak nije dogodilo. Reporteri su radili, dakle snimci su postojali, ali gostovanja uživo su očigledno bila rizik.

Te večeri televizijskoj publici u Pančevu ponuđene su emisije na mađarskom i slovačkom jeziku, zatim emisija „Kazivanje“ koja se bavila negom cveća, da bi posle dokumentarca Bi-Bi-Sija izborna TV noć bila zaključena da l’ filmom da l’ serijom čija je radnja smeštena u baroknu Francusku. I onda je stigla ponoć.

Razliku tokom izbornog dana pravio je internet portal 013info objavljujući fotografije lokalnih lidera kako glasaju. U dva navrata, još dok su birališta bila otvorena, portal je zbirno prenosio zamerke koje su stranke ispostavljale kao dokaze da je izborni proces neregularan.

U izbornoj noći, koja je bila i noć praznih medija, valja zabeležiti da je portal K-013 negde oko pola pet ujutru prvi objavio informaciju o rezultatima glasanja sa 69 odsto biračkih mesta – istina iz izbornog štaba lokalnog DS-a.

Rezultati

Izbori u Pančevu za sada su zaključeni praktično vešću koju je RTV Pančevo prenela iz Gradske izborne komisije, sa obrađena 72 od ukupno 74 biračka mesta.

A presek je sledeći: SNS – 45,84%, DS – 8,13%, SPS – 7,95%, SRS – 7,84%, LSV – 7,74% i lista Dosta je bilo – Saša Radulović – 6,97%. Ispod cenzusa ostale su liste Dveri i DSS sa 4,66%, Petar Andrejić – Nestranačka građanska lista sa 3,32%, SDS sa 1,94%, Savez za bolje Pančevo – LDP – Nova stranka sa 1,34% i Savez vojvođanskih Mađara sa osvojenih 1,18% glasova.

IZBORI I MEDIJI

Između dva izborna kruga lokalni mediji su privatizovani, pritisci na medije i novinare intenzivirani, a uprkos setu novih medijskih zakona, čini se da je ideal objektivnog, nepristrasnog i profesionalnog izveštavanja dalji nego ikad. Kako to izgleda u praksi? Kako o izborima izveštavaju mediji koji odnedavno imaju nove vlasnike? Kako se političari ponašaju prema novinarima lokalnih medija, a kako novinari prema njima? U naredne četiri sedmice o ovim temama za Cenzolovku će pisati novinari iz Pančeva, Kragujevca, Kruševca, Čačka i Vranja.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend