26. apr 2016.

Mazzocco: HND je pogriješio, slučajno ili namjerno, ne znam

Mazzocco i LekovicLeković: Ovaj slučaj s Indexom je školski primjer kako su medijski „talibani“ jednaki bez obzira na ideološki i svaki drugi predznak

U medijima se već neko vrijeme vodi žustra rasprava o izvještavanju portala Index.hr o nedavnom odavanju počasti tijelu Leopolda Bogdana Mandića. Hrvatsko novinarsko društvo (HND) je u svom priopćenju 16. travnja o.g. najoštrije osudilo tekstove objavljene na portalu Index.hr ocijenivši da se njima “najgrublje vrijeđaju osjećaji vjernika koji su željeli odati počast zemaljskim ostacima Leopolda Bogdana Mandića, kojega je katolička crkva proglasila svetim”. U priopćenju se upozorava kako je netrpeljivost i širenje govora mržnje zabranjeno nizom zakona, pa tako i Zakonom o elektroničkim medijima, ali i Kodeksom časti hrvatskih novinara. Naime, reakcija HND-a uslijedila je ponajviše zbog teksta Hrvoja Marjanovića pod nazivom ‘Mrtvaci uživo: Katoličke nekrofilske orgije su najluđi show na HRT-u‘ u kojem je nedavno dovođenje spomenutog tijela u Hrvatsku te odavanje počasti istom, autor okarakterizirao kao „nekrofilske orgije“, dodavši da se radi o „dolasku putujućeg leša patuljastog jednorukog sveca“.

Zbog navedenog teksta portal Index zaprimio je više desetaka ozbiljnih prijetnji, među kojima su i prijetnje smrću. Uslijed toga, HND je u novom priopćenju oštro osudio verbalne napade i prijetnje upućene novinarima Index.hr-a, osudivši svako nasilje, pa tako i svako pozivanja na njega. Dodali su i kako je HND zbog svog priopćenja u kojem su osudili izvještavanje Index-a zaprimio prijetnju fizičkim nasiljem. „Sada novinari Index.hr-a primaju prijetnje fizičkim napadima i ubojstvom i opet svi šute. HND neće šutjeti.“, stoji u priopćenju.

Unatoč tomu što je HND osudio prijetnje novinarima, uredništvo Index-a smatra da je Hrvatsko novinarstvo društvo izdalo novinarstvo te da svojim priopćenjem “definitivno ne staje na stranu slobode medija i slobode izražavanja, nego na stranu onih koji misle da vjernike treba posebno štititi od tekstova koji bi ih mogli uzrujati.”

Za komentar na cjelokupnu situaciju obratili smo se novinaru Index-a Vojislavu Mazzoccu koji je kratko odgovorio:

HND je pogriješio, slučajno ili namjerno, ne znam. Ni prvi ni zadnji put.

Dodao je da je sve rekao svojim tekstom-odgovorom HND-u. Naime, u tom tekstu prozvao je Sašu Lekovića da je bez ijednog argumenta najoštrije osudio tekstove objavljene na portalu Index.hr.

Saša Leković za Fairpress se osvrnuo na ove događaje te na tekst kojim ga je Mazzocco, kako navodi Leković, osobno napao na vrlo ružan način:

Ovaj slučaj s Indexom je školski primjer kako su medijski „talibani“ jednaki bez obzira na ideološki i svaki drugi predznak, a ne ustežu se niti od izravnih laži kako bi pokazali da su uvijek i jedino samo oni u pravu, kršeći pritom temeljne profesionalne i etičke norme. Na opravdanu kritiku HND-a odgovorili su osobnim napadom pa potom s nekoliko manipulativnih tekstova ne objavivši niti moj odgovor niti priopćenje HND-a kojim smo osudili prijetnje Indexu.

Želim upozoriti da je Index.hr nizom svojih reakcija manipulativno stvorio dojam kako je redakcija napadnuta priopćenjem HND-a, a zapravo su upravo na taj način pokazali koliko je ispravna naša teza o istovjetnim „talibanskim“ metodama kojima se služe uvjetno rečeno – i lijevi i desni. Index.hr je u ovom slučaju koristio sve manipulativne metode kao i npr. Direktno.hr kada napada HND, ističe Leković.

 Foto: Fairpress/Facebook 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend