06. apr 2016.

Pančevo: Novac je raspoređen, pokloni se i počni

slika-1-300x225

Objektivno za 17 miliona: RTV Pančevo Radoice Milosavljevića

RTV Pančevo prati aktivnosti SNS-a po čitavom južnom Banatu, a događajima na svom terenu posvećuje malo pažnje. U nedeljniku Pančevac poseta premijera zauzela je samo deo treće strane, dok problemi u gradskoj apoteci ili krvavi obračun pod prozorom lokalnog SNS-a nisu dobili ni toliko: tim se pričama pančevački mediji trenutno ne bave. U međuvremenu, stigao je novac za projektno finansiranje medija

Za samo sedam dana na medijskoj sceni Pančeva dogodila se bitna promena: objavljena je prva projektna raspodela gotovo 33 miliona dinara gradskih subvencija.

Mediji koji su doskora bili u državnom vlasništvu dobiće oko 28 miliona dinara. Privatna Radio-televizija Pančevo u ovoj raspodeli dobila je više od polovine gradskog novca za medije – preko 17 miliona – za dve informativne emisije: „Uvećanje“ i „Jutarnji program“. Sa još dve autorske emisije iznos gradske podrške ovoj televiziji, koja je odnedavno u vlasništvu Radoice Milosavljevića, mogao bi da bude i veći od 22 miliona dinara.

Minutaža i „sataža“

Izbori su, pa se Radio-televizija Pančevo u proteklih sedam dana potrudila da na svoj način isprati javni interes. U okviru potpisanog predizbornog programa, recimo, ova televizija uključila se u direktan prenos izbornog mitinga Srpske narodne stranke u Kikindi, na kojoj je govorio i njen predsednik Aleksandar Vučić. U tom trenutku i TV Pink info 3 imao je isto uredničko rešenje.

Uključenje: Uredničko rešenje RTV Pančevo i TV Pink info 3

Uključenje: Uredničko rešenje RTV Pančevo i TV Pink info 3

Tako je nastavljena tradicija iz perioda pre izborne kampanje da u RTV Pančevu satovi ne rade kada bi trebalo proveriti minutažu (odnosno „satažu“) u kojoj se pored predsednika SNS-a pojavljuje i više funkcionera te partije.

Pančevo su protekle nedelje obišli predsednici tri stranke i potpredsednik jedne. Ali miting Srpske radikalne stranke i Vojislava Šešelja na dan kada je oslobođen u Hagu, baš kao i razgovor koalicionih partnera Borisa Tadića i Čedomira Jovanovića sa građanima, zavredeli su znatno manju minutažu od potpredsednika SNS-a Bratislava Gašića, koji je obišao dva sela. Bivši ministar odbrane dobio je minutažu jednaku onoj koja bi se dobila ukoliko bi se Šešeljeva minutaža pomnožila sa dva, pa tome još dodao prilog o Tadiću i Jovanoviću.

Bivši ministar odbrane Bratislav Gašić dobio je minutažu jednaku onoj koja bi se dobila ukoliko bi se Šešeljeva minutaža pomnožila sa dva, pa tome još dodao prilog o Tadiću i Jovanoviću

Ministra Vanju Udovičića Radio-televizija Pančevo pronašla je u političkoj kampanji u Vršcu i Beloj Crkvi, pa čak i usput – u malenoj Uljmi. Nisu propustili da provere kako veterani Crvene zvezde igraju fudbal u Glogonju tokom i posle meča, čiju je realizaciju pomoglo predsedništvo gradskog SNS-a.

Aferu sa Slovacima-četnicima, povodom izjave predsednika DS-a Bojana Pajtića u opštini Kovačica, gledaoci RTV Pančevo bili su u prilici da prate nekoliko dana. Kako bi bili potpuno i trajno informisani, videli su po nekoliko puta sve: od prvog snimka do poslednje reakcije.

Ode voda, odoše i priče

Nedeljnik Pančevac nedelju što prođe izgurao je po starom kada je reč o beleženju aktivnosti stranaka i rada gradske vlasti. Naravno, ako izuzmemo situaciju da se – umesto fotografije premijera, koji je u Pančevo svratio na prazničnu uskršnju misu – na naslovnoj strani pojavilo tamiško šetalište u neredu. Za premijera je ovom prilikom bila rezervisana treća strana. Dole. Desno. Dok je gore levo priča o velikom događaju u Pančevu: Prvenstvu Srbije u brzom hodanju.

Trend zabrinutosti za situaciju u lokalnom SPS-u se iz uvodnika glavnog urednika povukao u tekst, gde sagovornik-svedok objašnjava ko i kako vlada lokalnim socijalistima. Može biti da upravo zbog obima i značaja tog teksta u nedeljniku Pančevac nije bilo mesta za spominjanje konferencije za štampu SPS-a?

Premijernom raspodelom pomenuta 33 miliona za informisanje po novom modelu gradska vlast ujedno odgovara i zakonskoj obavezi da informiše žitelje na svojoj teritoriji. Opšta zakonska obaveza biće i da prati kakav kvalitet informisanja javnost dobija za uložena javna, budžetska sredstva.

Na trećoj strani: Aleksandar Vučić u poseti Pančevu

Na trećoj strani: Aleksandar Vučić u poseti Pančevu

Recimo, zašto je za lokalne medije priča o aferi u Gradskoj apoteci Pančevo sa zahuktavanjem izborne kampanje postala nezanimljiva? Račun Apoteke blokiran je zbog duga od 300 miliona, koji je u međuvremenu dostigao milijardu. Javnost se veoma zainteresovala za to ko je uzeo pare i zašto su apoteke bez lekova pošto su ih obišli izvršioci. Na to su podsećali i apotekari u štrajku.

U medijima nema ničega ni o obračunu sa krvavim posledicama pod prozorom Gradskog odbora SNS-a. Bilo je osam sati uveče i brojni građani primetili su policijski uviđaj, a neki bili i svedoci obračuna.

IZBORI I MEDIJI

Između dva izborna kruga lokalni mediji su privatizovani, pritisci na medije i novinare intenzivirani, a uprkos setu novih medijskih zakona, čini se da je ideal objektivnog, nepristrasnog i profesionalnog izveštavanja dalji nego ikad. Kako to izgleda u praksi? Kako o izborima izveštavaju mediji koji odnedavno imaju nove vlasnike? Kako se političari ponašaju prema novinarima lokalnih medija, a kako novinari prema njima? U naredne četiri sedmice o ovim temama za Cenzolovku će pisati novinari iz Pančeva, Kragujevca, Kruševca, Čačka i Vranja.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend