05. apr 2016.

Glavni urednik Novosti na meti anonimnih HOS-ovaca: Prijete Đikiću jer predstavlja Goldsteinovu knjigu

Glavni-urednik-Novosti-hrBudući da ima još sličnih uznemirujućih pojava, bojim se da je ovo pismo tek jedna od najava općega vala koji prijeti slobodnoj riječi u javnom životu, kazao pisac i novinar Slavko Goldstein

Glavni urednik tjednika Novosti Ivica Đikić primio je pismenu prijetnju jer će biti jedan od govornika na promociji nove knjige publicista Slavka Goldsteina »Jasenovac – tragika, mitomanija, istina«, koja će biti predstavljena u petak u Hrvatskome novinarskom domu.

Pismena prijetnja Đikiću stigla je prošloga tjedna, a potpisali su je anonimni pripadnici HOS-a iz Duvna, današnjeg Tomislavgrada, Đikićeva rodnog mjesta u BiH.

Zatražili zaštitu

Tekst na jednoj stranici završava ustaškim pozdravom »Za dom spremni«, te najavljuje da će HOS-ovci iz Duvna doći na promociju »u velikom broju«. Prijetnja, među ostalim, sadrži i jednu jezivu, neljudsku uvredu Ivici Đikiću osobno.

Seid Serdarević, direktor nakladničke kuće Fraktura koja je objavila Goldsteinovu knjigu, prijetnju je prijavio policiji i zatražio zaštitu.

»U četvrtak smo pismeno obavijestili zagrebačku Policijsku upravu i zatražili osiguranje skupa. Očekujem da će snage sigurnosti reagirati kako treba. Angažirali smo i zaštitarsku službu. U mojoj dvadesetogodišnjoj karijeri organiziranja književnih promocija, s više od tisuću priređenih promocija, ovo je jedinstven slučaj prijetnje, što pokazuje kakva je atmosfera u društvu. Krajnji je čas da najviše instance vlasti jasno kažu da gušenje slobode na javnu riječ te prijetnje i napadi na novinare moraju odmah prestati, jer sve to ugrožava demokraciju u Hrvatskoj«, kazao nam je Serdarević, naglašavajući da će promocija, usprkos svemu, biti održana. »Prijetnje nikoga od nas ne smiju omesti u obavljanju javnih poslova«, kaže Serdarević.

Goldsteinova knjiga »Jasenovac – tragika, mitomanija, istina«, koje će Đikić biti jedan od predstavljača, polemički opovrgava teze iz prošlogodišnje knjige »Jasenovački logori – istraživanja« Igora Vukića, Stipe Pilića, Vladimira Horvata i Blanke Matković, u kojoj je ustaški logor u Jasenovcu proglašen radnim logorom, a ne logorom smrti. Štoviše, autori tvrde da je Jasenovac logorom smrti postao tek poslije rata. Goldstein se u »Jasenovac – tragika, mitomanija, istina« argumentirano suprotstavlja tim tvrdnjama, razotkrivajući prešućivanja i falsifikate kojima autori skrivaju pravu istinu.

Đikić, danas glavni urednik Novosti, već je dva desetljeća prisiljen nositi se sa svakojakim pritiscima zbog svog novinarskog posla. Prve ozbiljnije prijetnje primio je još 1997. godine, kada je u Feral Tribuneu objavio poznato svjedočenje Mire Bajramovića o ratnim zločinima Merčepove postrojbe. Ovoj posljednjoj prijetnji nije htio posvećivati osobitu pažnju, niti je za naš list komentirati, jer je samo jedna u nizu prijetećih i uvredljivih poruka kakve često prima.

Prijeteće pismo

Prijetnju Đikiću za naš je list komentirao i ugledni pisac i novinar Slavko Goldstein, koji je u svojoj bogatoj izdavačkoj karijeri objavio mnoge kapitalne naslove hrvatske i jugoslavenske umjetnosti, humanističke znanosti i kulture. »Blizu pedeset godina sudjelujem u priređivanju promocija knjiga i još nikad nisam čuo za tako ružno prijeteće pismo govornicima«, dramatično je kazao Goldstein. »Budući da u posljednje vrijeme ima još sličnih uznemirujućih pojava, poput nasrtaja na pisca Antu Tomića, bojim se da je ovo pismo tek jedna od najava općega vala koji prijeti slobodnoj riječi u našem javnom životu. Bojim se da je to izvanredno pogibeljna pojava, da ne kažem opasnost, za slobodu riječi, za naš kulturni i javni život te za Hrvatsku kao europsku zemlju općenito«

 Foto: Novilist.hr 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend